Cetățile dacice riscă să fie distruse din cauza copacilor prăbușiți peste fortificații

Data publicării:
sarmisegetusa prima


Sarmizegetusa Regia, un monument cu o inestimabilă valoare istorică aflat în Patrimoniul UNESCO, riscă să fie distrus. Copacii aflați în imediata apropiere a fortificațiilor dacice sunt bătrâni și bolnavi, astfel că un vânt mai puternic îi poate doborî, cum, de altfel, s-a și întâmplat cu câțiva dintre ei, în decursul ultimelor luni. O parte din zid a fost deja distrusă astfel.

Bucăți din zidul cetății s-au desprins în timpul ultimei furtuni, după ce un copac s-a prăbușit peste construcția veche de mai bine de 2.000 de ani. Din păcate, monumentul nu mai poate fi refăcut vreodată la forma lui originală.

”Nu poți să spui că piatra asta are o valoare, deși are. Pentru că a fost cărată de la Măgura Călanului, cu eforturi uriașe, noi nu putem face acum ceea ce au făcut dacii la momentul respectiv, dacă am avea mijloacele lor de transport. Ei, valoare are măcar sentimentală, dacă nu contabilă, cum au copacii”, precizează Vladimir Brilinsky, administratorul Cetății Sarmizegetusa Regia.

Administratorii cetății au făcut nenumărate demersuri legislative pentru a introduce un amendament la noul Cod Silvic, astfel încât copacii care amenință monumentul să fie scoși din fondul forestier. Din păcate, noua lege a trecut de Parlament fără amendamentul respectiv.

”Nu dorim și nimeni nu dorește să se taie întrega pădure din Sarmizegetusa Regia. Sunt copaci mulți, bătrâni, bolnavi, care amenință monumentele. Acei copaci trebuie extrași din acest loc pentru a putea facilita întocmirea de studii de fezabilitate și de programe de conservare, așa cum este normal pentru cel mai important monument istoric al României”, a declarat Vladimir Brilinsky.

Aproximativ 100 de copaci amenință cetățile dacice. Pentru 45 dintre aceștia, care au ajuns la pământ, reprezentanții Romsilva au găsit calea de a-i exploata. De mai bine de un an însă, nimeni nu s-a atins de ei, iar administratorii monumentului sunt neputincioși în fața legii.

Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic
Art. 108, aliniatul 1: Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național și din vegetația forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracțiune silvică și se sancționează (...).

”Ne-am prezentat la fața locului și am mai identificat 55 de arbori, din care șase doborâți, iar restul, arbori care, după spusele specialiștilor, pun în pericol baia romană și turnul hexagonal din zona respectivă. Pentru aceștia se vor constitui comisiile necesare în vederea obținerii derogărilor de la prevederile Legii Amenajamentului Silvic, astfel încât să putem face exploatarea lor”, afirmă Horia Golea, purtătorul de cuvânt al Romsilva Hunedoara.

Sarmizegetusa Regia s-a aflat într-o continuă dezvoltare turistică în ultimii 10 ani, ajungând de la 500 de vizitatori pe an, în 2004, la aproape 35.000, în 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri