Peste o mie de oameni au protestat la Curtici: vor agricultură, nu gaze de şist

Data publicării:
protest Curtici prima

12 primari de comune şi oraşe din câmpia Aradului şi-au unit forţele pentru a lupta împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriile localităţilor pe care le conduc. Adunaţi iniţial la căminul cultural din Curtici, manifestanţii au mărşăluit mai apoi pe străzile oraşului.

Astăzi ne apărăm sănătatea şi viaţa noastră şi a urmaşilor noştri. Protestăm împotriva exploratorilor și exploatatorilor gazelor de şist care, pe lângă că ne distrug sănătatea şi viaţa noastră, mai atentează şi la pământul roditor din Curtici”, ”Protestăm împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în această zonă cu agricultură performantă şi deplângem lipsa de logică a a Guvernului”, - Care este pericolul cu gazele de şist, sunteţi de acord cu ele?, ”Nu, nu suntem de acord domnule, de aia am ieşit în stradă că nu suntem de acord”, -Veţi merge şi mai departe la alte proteste?, ”Da, o să mergem şi mai departe”, susțineau protestatarii.

protest Curtici 1
protest Curtici 1

 
Cu toate că firma ce a câştigat dreptul de explorare în zonă a anunţat în mai multe rânduri că nu va căuta gaze de şist, localnicii nu se lasă uşor convinşi şi spun că nu vor lăsa nici în ruptul capului ca pământul lor roditor să ajungă pârloagă.

”Au venit la mine anul trecut, în 2013 în nenumărate rânduri. Şi au spus foarte clar, pe faţă: da domnule, vrem gaze de şist!”, susține Dimitrie Muscă, director al Combinatului Agroindustrial Curtici.

Vom da încă o hotărâre de consiliu prin care vom interzice exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, după aceea vom organiza alte manifestaţii de acest gen şi, în final, dacă nu vom fi ascultaţi vom face şi un referendum local”, anunță Nicolae Aniţei, primarul din Curtici.

Perimetrul de explorare în care este inclusă zona Aradului cuprinde o suprafaţă de peste 560 de kilometri pătraţi. Compania ce va face aici explorările a anunţat în urmă cu câteva zile că prima fază a operaţiunilor în zonă vor dura șase – șapte luni şi nu va implica nici explozii şi nici forări de puţuri.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri