Primarul Timișoarei Nicolae Robu, reclamat pentru discriminare

Data publicării:
romi prima

În urmă cu două zile, primarul Timişoarei Nicolae Robu a postat pe Facebook un mesaj cu titlul „Modernizarea ţiganilor". Edilul-şef le sugera reprezentanţilor etniei rome din Timişoara să se laude mai puţin cu bogăţiile şi mai mult cu plata la zi a taxelor şi impozitelor:

”Le fac acum propunerea ca, în loc să arate câţi dinţi din aur au, câţi galbeni, câţi cocoşei, câte ghiuluri, ce maşini, etc., etc., să se laude prezentând în fotocopie adeverinţa cu sumele plătite ca taxe şi impozite, mărită proporţional cu valoarea acestora. Eu le promit că adeverinţa în original le va fi eliberată cu maximă celeritate”.

Postarea de pe reţeaua de socializare a stârnit ample controverse, iar un consilier local la Primăra Sectorului 5 din Capitală a anunţat că va lua măsuri în acest sens. Acesta consideră că mesajul este o generalizare excesivă şi chiar o lipsă de bun simţ. Petre Florin Manole este hotărât să facă o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării:

”Poate există romi care fură, poate există români care fură, poate există francezi care fură, dar asta nu înseamnă că toți romii fură sau că toți romii nu plătesc taxe, așa cum a spus domnul primar. Eu plătesc taxe, deci am dreptul să mă simt jignit. Dacă domnul primar ar fi spus ca X-persoana fizică nu și-a plătit taxele, OK puteam să înțeleg. Dar atunci când spune că romii nu plătesc taxe este o generalizare, este o discriminare și este excesiv și îl voi sancționa”.

Plângerea la adresa primarului Nicolae Robu va fi depusă la începutul săptămânii viitoare, iar semnatarul ei speră că se vor lua măsuri, cât mai repede: ”Nu mă interesează felul în care este sancționat, mă interesează să se întâmple asta, pentru că eu cred că derapajele pe care persoanele fizice le au in discursuri, și Facebook este spațiu public, conform justiției în România, derapajele acestea trebuie sancționate cel puțin moral”.

Până la acest moment, primarul Timişoarei nu a putut fi contactat pentru a da o declaraţie în acest caz.

reporter: Adina Iriza
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri