Protest cu porţi blocate la Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara. UPDATE. Unitatea nu se va muta! 

Data publicării:
1 PROTEST COLEGIU icon

Aproximativ 40 de profesori refuză să părăsească unitatea de învăţământ. Dascălii susţinut că şcoala a dat în judecată autorităţile locale şi cer anularea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a decis mutarea Colegiului Tehnic de Vest în fosta Şcoală Nr. 9, situată pe bulevardul Liviu Rebreanu. Argumentul profesorilor este că, atât timp cât există pe rol o acţiune în instanţă, mutarea este abuzivă.

Cu bănci, scaune, dar şi uşi. Aşa au blocat profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest una din porţile liceului astfel ca reprezentanţii municipalităţii să nu poată intra în şcoală.

În sediul Colegiului Tehnic de Vest ar trebui să se mute Liceul de Arte din Timişoara.

Daniela Păiuşan, profesor la Colegiul Tehnic de Vest Timişoara: „Urmează a fi chemată în instanţă Primăria pentru anularea hotărârii de Consiliu Local. Noi păzim şcoala. Să ne scoată ca pe câini, dacă vor".

La o întâlnire cu cadrele didactice baricadate în şcoală au sosit de urgenţă primarul Timişoarei, Nicolae Robu, viceprimarul oraşului, dar şi inspectorul şcolar general, Cornel Petroman. Primăria sustine că hotărârea Consiliului Local trebuie pusă în practică. Mai mult, o sumă importantă de la bugetul local se va pierde dacă mutarea nu are loc.

Primarul Nicolae Robu i-a avertizat pe dascălii protestatari că acţiunea lor are iz penal.

"Eu n-am dreptul să nu pun în practică o hotărâre a Consiliului Local. Acum trebuie să vă spun şi ce s-ar întâmpla dacă n-aş pune în practică această hotărâre. Am avea o pierdere anuală de 3 milioane de lei", spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Negocieri, de altfel, s-au purtat în fiecare zi a acestei săptămâni. Reprezentanţii primăriei au mai fost la şcoală, dar răspunsul a fost de fiecare dată acelaşi.

Cosmin Hogea, directorul Colegiului Tehnic de Vest Timişoara, a fost întrebat: Vă veţi muta până luni? ”Nu cred, nu cred", a fost răspunsul lui.

La discuţii au venit şi şefii Poliţiei Locale, trimişi de cei de la Primărie să rezolve situaţia.

"Am venit să discutăm şi vedem ce se întâmplă. Astăzi, mâine, zilele acestea, trebuie să vedem, discutăm şi cu avocatul şi hotărâm ce facem", ne-a declarat Dorel Cojan, şeful Polţiei Locale Timişoara.

 

"Isteria a depăşit raţiunea. O să găsim echilibrul necesar în perioada următoare", mărturiseşte Mihai Costa, directorul Direcţiei Instituții Școlare, Sanitare, Sportive și Culturale din cadrul Primăriei Timişoara.

După aproape cinci ore de protest fără niciun rezultat, muncitorii de la Primărie au fost trimişi acasă. Cadrele didactice sunt hotărâte să nu părăsească şcoala. Luni, cel mai probabil, cursurile vor începe pentru Colegiul Tehnic de Vest în actuala locaţie.

Scandalul mutării Colegiului Tehnic de Vest a fost disecat în emisiunea "Vocile Banatului", la Digi24 Timișoara

UPDATE 5. S-a luat următoarea decizie: Colegiul Tehnic de Vest rămâne pe loc, la fel și Liceul de Arte, însă nu va fi soluție ieftină pentru dascălii de la prima unitate de învățământ, care au refuzat să se mute. Profesorii spun însă că vor apela la instanță!

Profesorii vor trebui să suporte plata salariilor lor, dar și a chiriilor de la Colegiul Tehnic de Vest și de la Liceul de Arte. În plus, primarul Timișoarei are de gând să le facă plângeri penale dascălilor care au refuzat să respecte hotărârea de mutare a Colegiului Tehnic de Vest la Școala Generală nr. 9 și să accepte ca, în locul lor, să vină Liceul de Arte.

 

Profesorii s-au reunit într-o ședință de urgență pentru a răspunde măsurilor anunțate de municipalitate. Profesorii nu vor să renunțe și spun că vor apela la instanță astfel încât tot primăria să le plătească salariile și chiria.

UPDATE 4. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a ieșit de la discuții, nervos, după cinci minute: nu s-a înțeles cu dascălii Colegiului Tehnic de Vest. În această după-amiază, spune el, se va lua o decizie. Sunt trei variante...

1. Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara rămâne pe loc
2. Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara se va muta la Școala Generală nr. 9
3. Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara se va muta - o idee nouă - la Școala Generală nr. 12, aflată la doar o stradă distanță de actuala localie din Iosefin. 

Robu s-a dus să verifice la fața locului dacă poate fi aplicată această variantă, propusă de dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara. Nu se pot muta acolo, nu sunt spații, am fost mințit - s-a reîntors el la  Colegiul Tehnic de Vest, pentru a continua negocierile.

Primarul Timișoarei a dat asigurări că Jandarmeria va fi prezentă doar pentru a proteja muncitorii care vor muta mobilierul Colegiului Tehnic de Vest din Timișoara.

UPDATE 3. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a sosit la negocieri la Colegiul Tehnic de Vest.

Înainte de a intra să discute cu dascălii, a dat asigurări că școala va începe, luni, la Generală 9, viitoarea locație a colegiului, indiferent ce se va întâmpla!

UPDATE 2. Negocierile s-au terminat, fără niciun rezultat! Este așteptat să vină primarul Timișoarei Nicolae Robu. 

 

UPDATE 1. Situația era, sâmbătă dimineața, la fel de tensionată la Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara: profesorii sunt, în continuare, baricadați în școală și se poartă negocieri cu autoritățile. Dascălii susțin că dacă se va recurge la măsuri de forță și vor veni cu mascații să-i scoată din școală, se vor lega cu cătușe și nu se vor lăsa duși de acolo! 

Alături de profesori sunt și elevi care le susțin demersurile și nu le convine ca noua locație a Colegiului Tehnic de Vest din Timișoara să fie în spațiile Școlii Generale nr.9.

 

Cert este că luni începe noul an școlar 2013 - 2014, iar elevii din două unități de învățământ timișorene - în spațiile Colegiului Tehnic de Vest, potrivit municipalității, ar trebui să ajungă Liceul de Arte - nu știu încă unde vor merge la cursuri.

reporter: Sorina Covlea / Gerhard Ernst
operator: Mihai Pop
editor web: Răzvan Bulacu / Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri