Șag: dezbatere aprinsă pe tema prospecţiunilor

Data publicării:
Dezbatere la Sag 4

Unii localnici s-au luat la ceartă cu cei de la compania de prospecţiuni: „De ce aţi ales ţintă Banatul? Ce vă supără? Agricultura? De ce ne scoateţi pământurile din folosinţă? În loc să lăsaţi Banatul Banat“.
 
Localnicii nu au fost convinşi de argumentele aduse de reprezentanţii companiei de prospecţiuni, că impactul explorărilor va fi unul minim: „Dânşii, cu orice preţ, vor să pătrundă pe acest teren şi nu vor ţine seamă nici de încărcătura istorică, ci gândesc doar la interesele lor economice“, „Am văzut ce se întâmplă, am văzut şi în Franţa ce s-a întâmplat şi s-a interzis, am văzut în multe locuri ce s-a întâmplat şi chiar este urât, eu nu mă bag în chestii din astea, dar chiar nu vrea să dau foc la brichetă şi să ardă, să explodeze casa“, „Ei au încercat să disimuleze adevărul, aţi văzut în cele ce le-au scris acolo, au scris că este nedistructivă. Şi după aceea au recunescut că folosesc dinamită. Păi dinamita nu e distructivă? Din start mint. De la a doua frază, acolo, mint“.

Dezbatere la Sag 1
Dezbatere la Sag 1


La un moment dat, luaţi la întrebări de locuitorii prezenţi la dezbatere, reprezentanţii companiei au vrut să plece: ”Hai să mergem”, ”Vreţi să ne distrugeţi totul?”, ”Departe de noi această intenţie. Pot să răspund şi eu?“.

Locuitorii comunei au cerut date concrete despre zăcămintele pe care compania de prospecţiuni le caută în zonă. Sunt gaze de şist?, au întrebat aceştia.

În această zonă nu se caută gaze de şist. Prospecţiunea pe care o execută compania mea nu are efecte nocive, nici asupra populaţiei locale, nici asupra mediului“, susține Mihai Mitroi, reprezentantul companiei de prospecţiuni.

Primarul comunei susţine că în zonă nu vor fi făcute exploatări, ci doar prospecţiuni, deoarece întregul loc prezintă risc de cutremur.

„Eu cred că în zona Parţa nu se va da nicio hotărâre, pentru că este o zonă seismică. Dacă se va face, se vor face prospecţiuni seismice, nicidecum exploatare, pentru că e pericol pentru toată zona şi suntem o comună periurbană, deci şi pentru Timişoara“, afirmă Venus Oprea, primarul comunei Şag.

Cei prezenţi la dezbatere nu sunt de acord cu începerea prospecţiunilor pe terenurile din raza localităţii, deoarece, susţin ei, de la prospecţiuni până la exploatare este doar un pas, iar dacă acum nu-şi spun părerea, mai târziu nu vor mai avea niciun cuvânt de spus.

CITEȘTE ȘI:
Este oficial! Fără gaze de şist la Periam şi Biled 

reporter: Miodrag Hojda
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri