Scandal în învățământul timișean. Despre avort şi iad, la ora de religie: ”Copilul meu a ajuns să plângă!”

Data publicării:
religie prima

”Copilul meu a ajuns să plângă la orele de religie!” - Minodora Ştefănescu a decis la mijlocul lunii trecute să-şi retragă copilul de la ora de religie, după ce acesta i-a povestit mai multe lucruri, confirmate ulterior şi de părinţii altor copii: ”Subiectele abordate au fost extrem de nepotrivite pentru nişte copii de 9-10 ani, adică s-au abordat probleme legate de avort, de păcate, de bântuire, de focul iadului şi aşa mai departe”.

Alexandru are 9 ani. Până în clasa a IV-a a participat cu drag la orele de religie, dar lucrurile s-au schimbat odată cu venirea altei profesoare: ”Explică de avorturi, că mamele îşi omoară copiii în burtă înainte să se nască, chestii care nu-s de copii. Nu mi-au plăcut deloc, încercam să nu aud, încercam să mă joc în continuare cu colegii mei care nu fac nici ei religie”.

 

Spusele familiei Ştefănescu sunt confirmate şi de alţi părinţi. Acum, oamenii se gândesc să-şi retragă definitiv copiii de la religie. ”Sunt de acord să facă religie, dar religie adecvată vârstei lui. Dacă nu se iau nişte măsuri şi doamna profesoară continuă cu asemenea lucruri, serios mă gândesc să-l scot de la orele de religie. Şi-atunci probabil va sta în clasă cu ceilalţi copii care nu fac religie sau şcoala va găsi o soluție”, afirmă Dan Ionaş.

 

Oamenii au reclamat situaţia la Inspectoratul Şcolar General. Instituţia a făcut o anchetă, care însă n-a scos nimic la iveală. ”Noi am trimis acolo un inspector şcolar, am implicat şi direcţiunea şcolii în efectuarea unor cercetări în cazul acesta. De nicăieri nu reiese că doamna profesoară ar fi jignit elevii, că ar fi efectuat presiuni psihice asupra lor şi că ar fi folosit un limbaj neadecvat”, susține Cornel Petroman, inspector general la ISJ Timiş.

Conducerea şcolii îi ia apărarea profesoarei. Totuşi, a decis ca elevii care nu fac religie să fie supravegheaţi de învăţătoarele care au pauză între ore. ”Nici asta nu este o măsură potrivită, pentru că doamnele învăţătoare, în acea oră, sunt libere. Şcoala nu-i poate obliga să stea să supravegheze aceşti copii. Noi am făcut acest lucru din dorinţa de-a ajuta familia şi copiii respectivi”, precizează Claudia Muntean, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 19 Timişoara.

Şi Biserica o apără pe profesoară şi susţine că subiectele abordate nu au fost iniţiativa ei. ”Renunţarea sau avortul nu înseamnă decât întreruperea sarcinii sau a unei vieţi, de aceea din punct de vedere religios, avortul este un păcat. Doamna profesoară nu a făcut altceva decât să dea un răspuns pertitent la întrebarea elevului”, este părerea lui Sorin Lungoci, consilier pe probleme de învăţământ la Arhiepiscopia Timişoarei.

Alţi profesorii de religie spun că limbajul se foloseşte la clasă pentru că este admis de cărţile bisericeşti.

 

”Nu pot să-mi dau seama ce-i în mintea lor atunci când e vorba de a arde în flăcările iadului, probabil elevii concep lucrul acesta mai mult ca pe o stare decât ca pe un loc concret. Oricum, la înfricoşata judecată va avea loc proba de foc, când toţi vor trece prin foc. Cei drepţi nu se vor arde, ceilalţi se vor arde”, spune Gabriela Esch, profesoară de religie.

Părinţii nu cer demisia profesoarei, ci doar să li se ofere elevilor o clasă în care să stea cât nu participă la orele de religie. Au apelat şi la Asociaţia Secular-Umanistă, care ameninţă că va da în judecată Inspectoratul Şcolar dacă nu le oferă eleviilor alternative.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri