Stadionul UMT, ascuns sub buruieni. Baza sportivă, unde s-au câștigat patru titluri de campioană a României, e abandonată

Data publicării:
umt prima

”Să se știe-n lung și-n lat că-ntotdeauna fruncea e-n Banat!” Așa era atmosfera la meciurile UMT-ului, în perioada de glorie a echipei timișorene. Echipa Uzinelor Mecanice ajusese mândria orașului și până și celebra galerie a lui Poli o încuraja la cele mai importante meciuri.

Peisajul din zilele noastre nu arată de parcă ar fi existat cândva acolo 5.000 de scaune în tribune, o tabelă de marcaj sau bănci de rezervă. Iar terenul, pe care s-au antrenat "zebrele" UMT-ului, iar înaintea lor, Dobay și primii fotbaliști profesioniști din România, nici nu se mai observă.

”În urmă cu aproape un secol, terenul din spatele meu era un stadion în toată regula. Celebra Ripensia, primul club profesionist de fotbal din România, a câștigat aici patru campionate și două cupe. Acum, pe fostul teren de fotbal au crescut buruieni, iar vechea tribună oficială este înlocuită de copaci”, ne aduce aminte Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

UMT a fost unul dintre primele stadioane moderne din țară, cu tribună acoperită, după model britanic. Deși era considerată parte din patrimoniul oraşului, ea a fost demolată în anul 2004, din motive de siguranţă: ”Prima fotografie, e luată în 1938 la un meci de gală al Ripesiei cu AS Roma. Pe fundal se poate vedea acea tribună în stil englezesc”.

Cum și stadionul a avut ulterior o soartă similară cu cea a tribunei, reprezentanţii clubului Ripensia nu au primit acordul să joace pe același teren, în 2012, după reînfiinţare.

”Acel stadion nu mai exista la momentul în care noi am redobândit pentru această asociatie personalitatea juridică. Deși ne-am dorit să fim în acea zona, pe acelasi stadion, din păcate nu a mai fost posibil acest lucru”, spune Radu Ienovan, președintele clubului Ripensia Timișoara.

Timp de aproape jumătate de veac, aici a evoluat și echipa de fotbal a Uzinelor Mecanice Timișoara. UMT a atins apogeul performanțelor în anul 2001, când a promovat în Divizia A, ajungând să se bată de la egal la egal cu Steaua, Dinamo și Rapid.

”În acel moment am umplut un gol mare prin acea promovare. Toate așteptările erau îndreptate către Politehnica și, spre surpriza tuturor, acest lucru l-am reușit noi”, relatează Cristian Contescu, fost antrenor și jucător la UMT.

”Pe atunci era foarte frumos, era atmosfera aceea prietenescă în spiritul fotbalului. Totul să se ducă, așa odată, să cadă totul, mă refer la baza sportivă, la echipa de fotbal, pentru o retrogradare într-un eșalon inferior”, spune George Stancu, suporter UMT.

UMT n-a rezistat însă decât un an în prima ligă. A urmat o cădere, iar retrogradarea în Liga a IV-a i-a fost fatală. Echipa a fost desființată, iar stadionul, lăsat în paragină. Administratorii arenei, o firmă din domeniul construcțiilor metalurgice, au vrut să amenajeze aici un parc de distracții acvatic, însă proiectul nu s-a mai realizat.

”Avem planuri, numai că, din păcate, trăim în România. Planurile care ți le faci ți le strică alții. Avem și un PUZ acolo și o dezvoltare”, ne-a transmis Mihai Olariu, director general firmă de construcții.

Din 2009, despre stadionul UMT se vorbește numai la timpul trecut. Îl păstrează viu doar amintirile vechilor druckeri, despre driblingurile lui Kotormany și șuturile lui Dobay și memoria marșului triumfal parcurs de ”zebrele” de la Pădurea Verde, din Divizia C, până în elită.

Planuri pentru promovare; Ripensia şi-a conturat strategia pentru retur 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri