Timișoara: alimente vândute pe tarabe improvizate, printre haine second hand şi piese auto

Data publicării:
piata prima

Reporter: Ouă mi-ar trebui.
Vânzător: Uite ouă. Sunt numai de două zile.

Şunca, mezelurile, zacusca şi prăjiturile sunt prezentate ca produse făcute în casă chiar de cei care le vând. Din satele de lângă Timişoara, în fiecare weekend, oamenii vin cu marfa la piaţă. Nu au un loc autorizat, aşa că vând pe unde apucă. Oricine este sceptic este asigurat de vânzător că produsele sunt proaspete. Nimic nu garantează, însă, asta pentru că pe marfă nu este trecut un termen de valabilitate.

Reporter: Slănina?
Vânzător: Slănina - 25 de lei kilogramul. Vă dau să gustaţi...

Reporter: E salam de biscuţi,nu?
Vânzător: Salam de biscuiți, făcut aseară.

 
Tarabele sunt improvizate sub cerul liber, într-un spaţiu îngust dintre două pieţe de vechituri. Atraşi de preţurile mai mici ca în marile magazine, unii cumpără alimentele fără să se gândească la pericol: ”Știti cum suntem noi pensionarii. Cu pensia asta, vai si amar”, ”N-am incredere. Pentru că nu știi din ce e făcut, nu știi când e făcută și, în al treilea rând, poate să fie alterat”.

 
Medicii atrag însă atenţia. ”În unele condiții se poate ajunge la toxiinfecții alimentare, forme severe, de exemplu date de salmonela, un germene gram negativ și se poate ajunge până la stare de șoc”, afirmă Narcisa Nicolescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timișoara.

La rândul lor, poliţiştii locali spun că încearcă să-i oprească pe comercianţi să mai vândă în locuri improvizate. ”Polițiștii acționează în piețele agroalimentare de peste un an de zile, în mod frecvent, săptămânal, mai exact în fiecare wekeend. se verifică modul în care se respectă comercializarea de diverse produse fără a deține documente legale”, ne spune Dana Seracin, purtator de cuvânt al Poliției Locale Timișoara.

 
Într-adevăr, echipa Digi 24 Timişoara a surprins un echipaj al Poliţiei Locale la câţiva metri de locul unde oamenii vând produsele. Însă poliţiştii stăteau în maşină, nicidecum nu încercau să-i convingă pe posibilii clienţi să cumpere din altă parte. Şi Garda Financiara a trecut prin piaţă, însă, în afară de a da nişte amenzi usturătoare, nu are ce să le facă vânzătorilor. După ce sunt sancţionaţi, aceştia se întorc în pieţe cu altă marfă.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri