Tradiţii de Paşti la Mănăstirea Timişeni-Şag 

Data publicării:
manastire prima

În Vinerea Mare, imediat după slujbă, măicuţele se mută din biserică în bucătărie şi dau startul unui ritual păstrat de sute de ani. Aproape 1.000 de ouă, din gospodăria proprie, sunt spălate şi pregătite pentru a fi vopsite: ”Trebuie să le splălăm întotdeauna. Orice ou trebuie spălat înainte de a-l vopsi”.

Învelite în tifon, câte 30 de ouă sunt apoi scufundate în apă fierbinte şi în foi de ceapă roşie: ”Le băgăm la fiert în foi de ceapă. Pentru că e natural totul şi e mai sănătos”.

După ce s-au colorat, ouăle sunt lustruite cu ulei, pentru un luciu aparte. Pe fundalul unui cântec religios intepretat chiar de ele, gândurile călugăriţelor se îndreaptă spre patimile Mântuitorului şi ne amintesc de simbolurile religioase din spatele tradiţiilor.”Este o tradiţie în ortodoxie de a folosi culoarea roşu, pentru că simbolizează în acelaşi timp viaţa şi biruinţa vieţii asupra morţii”, spune Măicuţa Cristofora.

Ouăle vopsite sunt puse în formă de cruce, în curtea mănăstirii. După slujba de Înviere sunt împărţite credincioşilor.”La Paşti sunt trei zile şi punem câte două ouă la masă. Avem la masă şi credincioşi, dăm şi la săraci şi de aia vopsim atâtea ouă”, a afirmat maica stareţă Casiana.

La doar 15 kilometri de capitala Banatului, Mănăstirea Timişeni-Şag este locul în care, în noaptea de Înviere, mii de oameni vin să ia lumină.

reporter: Adina Iriza
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri