Verde pentru noua intersecție din Bălcescu. Vezi ce facilități va avea! Dispută UDMR - Robu

Data publicării:
plan balcescu colaj-1



Cum va arăta noua intersecție Bălcescu din Timișoara? Cu locuri de parcare, spații pentru taximetre, alveole pentru transportul în comun

Intersecția constă dintr-un sens giratoriu, cu o insulă centrală și carosabil cu două benzi de circulație pe sens.
Lângă liniile de tramvai se vor monta indicatoare, se va reglementa prioritatea tramvaielor.



În dreptul Bisericii Catolice, Liceului Grigore Moisil vor fi amenajate 41 de locuri de parcare. Vor fi construite spații pentru taximetre pe strada Porumbescu și alveole pentru transportul în comun pe Mihai Viteazu.

Piața Bălcescu, considerată de Robu una dintre cele mai periculoase intersecții din Europa. Trec pe acolo 14.000 mașini pe zi. Pe perioada șantierului, traficul va fi închis complet!

Intersecția din Piața Bălcescu este una dintre cele mai importante intersecții din oraș pe unde trec în fiecare zi 14.000 de mașini (acum, în sezonul estival, traficul e la jumătate). Șantierul care se va deschide aici va fi al doilea șantier mare din oraș după cel din zona Podului Michelangelo. Pentru ca șoferii să poată circula totuși prin zonă vor fi deschise rute ocolitoare. Noul sens giratoriu va duce la fluidizarea traficului în zonă. În mijlocul construcției va fi amplasat și monumentul Recunoștinței din Cimitirul Eroilor.



Primarul Nicolae Robu a caracterizat intersecția ca fiind una dintre cele mai periculoase din Europa. Lucările vor fi efectuate din bugetul local și vor costa aproximativ 900.000 de lei fără TVA.

Șantierul va fi deschis în aproximativ o săptămână, timp în care traficul va fi închis complet, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este luna septembrie.

UDMR: vă adresăm solicitarea de a vă retrage inițiativa și de a nu plasa în intersecția Bălcescu un simbol care este jignitor pentru comunitatea maghiară a orașului!

”Am aflat despre intenția Dvs., publicată pe 26 iulie, legată de lucrările publice ce au ca scop modernizarea pieței ce poartă numele lui Nicolae Bălcescu, de a ridica în centrul sensului girator ce urmează a fi realizat în piață, „Coloana Fidelității”, dăruită în 1853 Timișoarei de către împăratul Francisc Iosif I ca semn al recunoștinței sale pentru rezistența manifestată în timpul Revoluției și luptei pentru libertate din 1848-49. Presupunem că sunteți informat despre faptul că în forma sa originală, monumentul preamărea prin mai multe figuri alegorice devotamentul populației orașului față de casa de Habsburg, iar revoluționarii maghiari erau reprezentați de personaje hidoase. De asemenea, cu siguranță aveți cunoștință despre faptul că la insistențele populației maghiare a orașului, în 1855, figurile monstruoase au fost îndepărtate, iar în 1936, autoritățile române din acel timp au mutat monumentul în cimitirul din Calea Lipovei.

Noi, conducătorii UDMR din județul Timiș, în calitate de reprezentanți ai comunității maghiare din oraș și din județ, luăm act cu profundă îngrijorare și respingem hotărât această inițiativă, care reînvie idei și principii depășite, de asemenea, lezează demnitatea maghiarilor din oraș, din județ, din regiune și din întreaga Românie. (...) Prin urmare vă adresăm solicitarea de a vă retrage inițiativa și de a nu plasa în spațiul public un simbol care este jignitor pentru comunitatea maghiară a orașului”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de reprezentanții UDMR Timiș - președinte Halász Ferenc, deputat Molnár Zsolt - primarului Nicolae Robu.

 

Ce răspunde cererii UDMR primarul Nicolae Robu privind Piața Bălcescu: Nu cedez, nu trebuie să fim talibani!

”Nu cedez, monumentul va fi aici. Îi voi chema la discuții pe maghiari. Nu trebuie să fim talibani. Nu vom modifica monumentul. Îl vom aduce așa cum e aici!”, a afirmat marți dimineața Nicolae Robu.

Reporter: Sorina Covlea
Operator: Alin Lungu 
Editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri