Vestigii istorice, descoperite în Piaţa Sfântu Gheorghe din Timișoara

Data publicării:
ziduri sfantu gheorghe 1

Zilele următoare sunt programate, acolo, şi săpăturile de mare adâncime, imediat după ce de la Ministerul Culturii vor ajunge avizele pentru săpături în zone protejate. Și este de așteptat să fie descoperite și alte vestigii, căci zona este încărcată de istorie!

ziduri sfantu gheorghe 1
ziduri sfantu gheorghe 1


”Pe şantierul din Piaţa Sfântu Gheorghe, lucrările au fost sistate, deoarece muncitorii au descoperit un zid, la o adâncime nu prea mare. Au fost anunţaţi arheologii de la Muzeul Banatul, pentru a veni şi a cerceta. Deşi vestigiile nu par foarte vechi, trebuie să se pronunţe specialiştii.

După cum ştim din istoria Timişoarei, Piaţa Sfântul Gheorghe este una dintre pieţele vechi ale oraşului. Modificările survenite imediat după defortificarea oraşului au văduvit piaţa de elementul principal – așa-zisa „biserică a seminarului”, ce purta hramul Sf. Gheorghe. Se presupune că biserica exista încă dinainte de ocupaţia turcească – pe timpul stăpânirii otomane fusese transformată în moschee”, a anunțat astăzi Primăria Timișoara.

Proiectul de refacere a centrului istoric este cel mai mare realizat vreodată în Timişoara. Costă nu mai puţin de 50 de milioane de lei, cea mai mare parte din bani provenind din fonduri europene. Până în 2015 vor fi refăcute complet patru pieţe şi zece străzi. Dimensiunile şantierului sunt impresionante: aproape 46.000 de metri pătrați, dintre care 32.000 de metri pătrați doar suprafaţa pieţelor.

Reporter: Sorina Covlea
Foto: Primăria Timișoara
Operator: Cosmin Pîrlogea
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri