Zi importantă pentru sârbii din Banat. Singurul liceu sârbesc, al cărui patron spiritual e Sf. Sava, are însă soarta incertă 

Data publicării:
sarbi prima

De sărbătoarea Sfântului Sava, elevii Liceului ”Dositei Obradovici” s-au gătit în port tradițional pentru a-l celebra pe patronul spiritual al școlii lor. 201 elevi învaţă la singurul liceu cu predare în limba sârbă din România. 30 de cadre didactice le sunt mentori. Pentru că numărul elevilor este cu apoape 100 mai mic decât minimul legal pentru funcționarea unei instituții de învățământ, din toamnă, soarta liceului este una incertă.

”Cu fiecare an ce trecem, numărul elevilor este tot mai mic, noi sperăm că o să reușim să funcționăm în continuare așa. pentru că este singurul liceu cu predare în limba sârbă”, afirmă Iadran Clanita, directorul liceului.

Reprezentanții comunității sârbe din Banat, cea mai numeroasă din România, au intervenit la Ministerul Educației pentru ca școala lor să funcționeze în continuare.

Slavomir Gvozdenovici, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, ne spune că ”nu cred că există în toată România și în toată această parte de Europa, un oraș în care să funcționeze licee în cinci limbi” și că ”problema mare rămâne la școlile de la sate unde mulți au plecat în străinătate. E greu acolo să funcționeze cu trei, cinci elevi”.

Soarta liceului sârbesc a fost amenințată și în 2010, tot din cauza numărului mic de elevi. Atunci părinții copiilor au protestat în fața Inspectoratului Școlar Timiș împotriva comasării claselor. Liceul Teoretic ”Dositei Obradovici” a fost înființat în 1990 și are toate clasele, de la cea pregătitioare la a XII-a, cu predare în limba sârbă.

reporteri: Ioana Sapianu, Sorina Covlea
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri