Alegeri locale 2020. Cu ce se ocupă consilierii județeni

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot pe o masa
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Consiliul Județean este autoritatea care coordonează activitatea tuturor consiliilor din localitățile unui județ. Consilierii județeni sunt aleși prin vot direct, pe liste, iar numărul lor variază între 30 și 36, în funcție de populația pe care o are județul. Gospodărirea banilor depinde și de ei.

Ei sunt cei care aprobă modul în care sunt cheltuite fondurile unui județ. Tot ei aprobă și eventuale împrumuturi sau proiecte de investiții. Acestea însă vin la propunerea președintelui Consilului Județean. De asemenea, consilierii sunt cei care pot stabili eventuale impozite și taxe.

Construirea sau modernizarea unui spital județean este o decizie care ține tot de voința acestora. Am văzut în ultimele luni cat de importantă poate fi o astfel de investiție în domeniul sănătății.

Consilierii județeni sunt cei care adoptă programe de dezvoltare pe baza propunerilor venite de la consiliile locale și urmăresc realizarea acestora. La mâna lor ajung și proiectele de amenajare ale teritoriului, precum și proiecte de dezvoltare urbanistică.

Consiliul Județean aprobă și documentațiile pentru lucrările de investiții. Este responsabil pentru lucrările de infrastructură de pe drumurile județene, dar si pentru proiecte din diverse domenii.

Astfel, Consiliul Județean creează cadrul necesar pentru furnizarea unor servicii publice precum educația și sănătatea, cultura, sportul sau ordinea publică. Conectarea la o conductă de gaz metan poate depinde tot de votul consilierilor de la județ.

Atribuțiile consilierilor județeni

- aprobă, la propunerea preşedintelui de CJ, bugetul județului

- aprobă, la propunerea președintelui de CJ, contractarea împrumuturilor

- stabilesc impozite și taxe județene

- Consiliul Județean stabileşte, pe baza avizului consiliilor, proiectele de organizare şi amenajare a teritoriului și de dezvoltare urbanistică

- aprobă documentațiile tehnico-economice pentru lucrările de investiții

(Sursa: Codul administrativ)

27 septembrie este ziua în care îi alegem pe cei care vor gestiona banii comunității în care trăim pentru următorii patru ani. De ei depinde să avem apă caldă la robinet, dar și drumuri asfaltate, parcări, străzi curate și parcuri amenajate. Transportul în comun, școlile și spitalele sunt tot la mâna celor pe care îi vom vota la alegerile locale. Așa că mergi la vot și fii responsabil. Spală-te pe mâini 20 de secunde, dar nu te spăla pe mâini de următorii 4 ani!

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri