Lupta pentru București: Culisele dezbaterii electorale de la Digi24 care nu a mai avut loc

Data actualizării: Data publicării:
studio digi gol
Foto: Digi24

O dezbatere - măcar una într-o campanie electorală îi ajută pe alegători să îi cunoască cu adevărat pe candidați. Într-un mediu ostil, politicianul își arată adevărata față. O dezbatere îi ridică pe unii candidați și îi distruge pe alții. Este clipa de aur a campaniei și le dă alegătorilor speranța că măcar curajos este cel pe care vor să îl voteze. Nu e cazul. Dezbaterea propusă de Digi24 s-a transformat într-un test de curaj. Iată cum s-au comportat la acest test principalii patru candidați pentru Primăria Capitalei – Gabriela Firea, Nicușor Dan, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu.

În această seară, în studioul Digi24 ar fi trebuit să fie principalii patru candidaţi pentru Primaria Capitalei. După preşedintele României, primarul Bucureştiului este funcţia aleasă direct cu cea mai mare legitimitate din ţară. Primarul general are în spate un mare număr de voturi. Numai preşedintele republicii are mai multe.

Digi24 a considerat că oamenii care îşi doresc atât de multe voturi au toate motivele să se prezinte în faţa alegătorilor cu curaj, inclusiv acela de a se confrunta într-o dezbatere.

Totuși, candidaţii vor să fie aleşi, dar nu vor să răspundă la întrebări şi mai ales nu vor să intre în confruntare directă şi dreaptă. Cu o excepţie: pe tot parcursul organizării acestei dezbateri, candidatul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a răspuns „da” propunerilor Digi24.

Traian Băsescu a spus iniţial „da”, apoi a anunţat că ar vrea să intre în dezbatere de la distanţă. Gabriela Firea şi Nicuşor Dan i-au dus cu vorba pe jurnaliștii Digi24 de la un capăt până la celălalt. În ce măsură pot conduce un oraş de complexitatea capitalei României nişte oameni care refuză dezbaterea veţi decide singuri.

„Unii candidați nu se simțeau pregătiți. Dl Tăriceanu, cu șanse foarte mici, avea nevoie de o dezbatere, pentru că l-ar fi putut ajuta, l-ar fi putut propulsa. Ceilalți trei au simțit că dezbaterea ar putea să le aducă puncte mai puține și atunci au refuzat-o, la dvs. și în alte părți. Dezbaterea nu va vea loc.

Avem deja precedentul prezidențialelor, când dezbaterea nu a avut loc”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu.

„Fiecare dintre candidați are alte argumente, dar toate au adus la această situație. Pe de o parte, știm că în sondajele de opinie, doi candidați, Gabriela Firea și Nicușor Dan, sunt umăr la umăr. Din punct de vedere statistic, diferențele sunt irelevante și duminică se poate întâmpla aproape orice.Deci o confruntare poate să aducă puncte în plus sau în minus, deci mai bine nu o ai. Ăsta a fost raționamentul celor care au dat sfaturi în campanie și candidații au considerat că e ste foarte bine”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri