Mii de polițiști mobilizați pentru ziua votului. Se fac verificări în teren pentru vizele de reședință

Data actualizării: Data publicării:
masini de politie noi vopsite culoare
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Procesul de distribuire a buletinelor de vot, precum şi a materialelor sanitare în cele 18.794 de secţii de votare din țară s-a încheiat sâmbătă, fără a fi semnalate probleme, a anunțat chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI. Ziua alegerilor locale, 27 septembrie, va fi însă o provocare și pentru polițiști. Au fost mobilizați oameni în teren care să preîntâmpine orice tulburare a ordinii publice, iar autoritățile vor fi cu ochii și pe cei care nu respectă regulile sanitare. 

Ministerul de Interne a luat măsuri speciale pentru desfăşurarea fără incidente a scrutinului de duminică. Ministrul Marcel Vela a anunțat sâmbătă că în toată ţara au fost stablite 689 de „zone speciale de intervenţie”, acolo unde există un potenţial mai ridicat de producere a unor incidente, iar la nivelul fiecărui judeţ vor funcţiona, în ziua scrutinului, grupe operative care să intervină rapid în orice situaţie semnalată.

Aceste zone speciale de intervenție au fost stabilite ținând cont de istoricul incidentelor electorale, de actualele incidente semnalate, de numărul solicitărilor de vize de flotant primite în ultima vreme, precum și de alte informații și semnalări din presă.

Marcel Vela a spus că au fost constituite „echipe operative şi rezerve de intervenţie”, inclusiv prin detașarea unor ofițeri în teritoriu, astfel încât în fiecare judeţ la orice apel 112 sau la orice incident semnalat, angajaţii MAI să poată reacţiona „în cel mai scurt timp”.

În fiecare judeţ sunt echipe care vor monitoriza şi îndruma Inspectoratele judeţene, iar 82 de ofiţeri au fost detaşaţi de la nivel central în teritoriu, „pentru monitorizare şi îndrumare”. Echipe formate din membri ai Corpului de Control al ministrului de interne împreună cu jandarmi, poliţişti de frontieră sau echipe ale IGPR vor verifica activitatea angajaţilor MAI din teritoriu în ziua alegerilor.

Bogdan Despescu a subliniat că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cereri privind acordarea de vize de reşedinţă decât în mod obişnuit, iar în acest context a atras atenţia celor care ar face astfel de demersuri în scopuri electorale că vor suporta rigorile prevăzute de lege. „Atenţionăm persoanele care au solicitat aceste vize în scop electoral că personalul MAI este la datorie şi acolo unde se vor constata încălcări ale termenelor legale se vor dispune măsuri în consecinţă”, a afirmat chestorul Bogdan Despescu, care a spus că se fac verificări în teren.

Campania electorală pentru alegerile locale 2020 a avut 1.373 de manifestări electorale, fără incidente. De asemenea, autoritățile au primit 1.003 sesizări cu caracter electoral, fiind întocmite 295 de dosare penale și fiind aplicate 348 de sancțiuni contravenționale, a menționat Bogdan Despescu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri