Zeci de mii de locuitori din Gorj, pensionați mai devreme după o inițiativă a PNL

Data actualizării: Data publicării:
dan vilceanu poza advertorial Articol susținut de PNL Gorj

Zeci de mii de gorjeni beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani. Este vorba despre un proiect susținut și de deputatul PNL, Dan Vîlcanu, care modifică Legea Pensiilor nr. 263/2010. Legea recent adoptată se aplică celor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. În această categorie intră mai multe localități din Gorj. Anterior acestei legi a mai fost adoptată încă una, dar care privește localități din Vâlcea, Alba și alte județe.

PNL Gorj și candidatul la președinția Consiliului Județean Gorj, Iulian Popescu, susțin activitatea din minerit și energie, dar și crearea de noi oportunități economice în Gorj.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților pe data de 8 septembrie prevede localităţile Brăneşti, Drăgotești, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Rovinari, Urdari și Turceni, însă impactul este mult mai mare dat fiind că este luată în calcul și distanța de 8 km față de alte sate sau comune. Așadar, legea se aplică gorjenilor care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, pe o rază de 8 km în jurul acestora, în această categorie intrând Motru, Rovinari, Fărcășești, Urdari, Turceni, Plopșoru, Brănești, Mătăsari, Negomir, Dragotești, Bâlteni, Câlnic, Drăguțești, Bălești, Aninoasa, Ionești, Borăscu, Bolboși, Slivilești, Cătunele, Ciuperceni, Glogova, Telești, Țicleni, Țânțăreni, Turburea, Samarinești. Legea a ajuns la promulgare în data de 14 septembrie.

De asemenea, este important de reținut că urmează sa fie incluse în această listă și localitățile Roșia de Amaradia, Prigoria și Bustuchin. ”în data de 22 septembrie a fost adoptat amendamentul depus de mine, prin care este redusă vârsta de pensionare cu 2 ani și pentru Roșia de Amaradia, Prigoria și Bustuchin. Pentru clarificarea unor situații apărute în timpul dezbaterii publice am specificat în lege și prezența localităților Câlnic, Bâlteni și Ionești, care intrau oricum deoarece se aflau la o distanță de 8 km, dar am vrut să evităm confuziile”, a explicat deputatul Dan Vîlceanu.

Textele amendamentelor sunt disponibile aici http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2020/rs087_17.pdf. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri