Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj pentru diaspora: Alegeți votul prin corespondență, vă protejează sănătatea!

Data publicării:
bogdan aurescu ministru de externe face o declaratie de presa
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe. Foto Inquam Photos/ Alexandra Pandrea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, vineri, un mesaj românilor cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate, îndemnându-i să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. Șeful diplomației române subliniază că această metodă de vot este una simplă, care protejează sănătatea alegătorilor.

Mesajul este transmis cu şase zile înaintea termenului limită de înscriere pe platforma www.votstrainatate.ro.

Potrivit site-ului AEP, până vineri, la ora 17:00, se înregistraseră pentru votul prin corespondenţă aproape 24.800 de români din afară, informează Agerpres.

„Vă asigur că şi de această dată Ministerul Afacerilor Externe va depune în continuare toate eforturile care ne stau la îndemână, potrivit competenţelor noastre legale, în circumstanţele actuale, pentru a ne asigura că toţi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să participe la acest proces electoral vor putea să o facă în condiţii de siguranţă”, promite șeful diplomației române.

Totuși, Bogdan Aurescu subliniază că votul prin corespondenţă este „o modalitate simplă, eficientă”, care protejează sănătatea alegătorilor.

Cu ce documente te poți înscrie pentru votul prin corespondență

Pentru a se înscrie pentru votul prin corespondență, cetăţeanul român trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului în străinătate. În acest sens, ministrul Afacerilor Externe precizează că acest lucru poate fi demonstrat de „unele dintre cele mai uzuale documente”: permisul de conducere în Spania, factura de utilităţi în Franţa, abonamentul de transport în Olanda.

Lista integrală este disponibilă pe site-ul MAE, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din anul 2020 - http://www.mae.ro/node/52162.

De asemenea, aminteşte Bogdan Aurescu, Biroul Electoral Central a decis de curând, ca urmare a demersurilor MAE, că alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor în baza acestuia.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri