Crin Antonescu a susținut o conferință de presă la ora 18:00, după dezvăluirea CNSAS cu privire la o declarație dată de candidatul Coaliției de guvernare la Securitate, despre un fost coleg profesor. Candidatul Coaliției de guvernare a declarat că „a fost o victimă a Securității, nu un colaborator”. „Nu am nici mai mic element pe care să îl ascund, nici măcar la nuanță”, a subliniat Crin Antonescu.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un profesor, potrivit Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității. De menționat că, în document, CNSAS precizează că Antonescu nu a făcut poliție politică. De altfel, instituția a dat încă din 2005 o decizie de „neapartenență și necolaborare cu Securitatea” în cazul lui Crin Antonescu.
„Am fost o victimă a Securității, nu un colaborator. Dar în campania electorală se întâmpălă multe lucruri, unele mizere”, a spus Antonescu în deschiderea conferinței de presă, care a explicat cum a ajuns la Securitate.
Nu am furnizat Securității informații care să dăuneze cuiva, ba, mai mult, l-am acoperit pe colegul meu. Desfid orice încercare de a asigura asupra mea vreo bănuială. Categoric cred ca am tot dreptul să nu permit niciu fel de suspiciune, nicio calomnie”, a continuat acesta. Îl cunosc pe omul respectiv, sunt prieten de copilărie, am spus că știu că pleacă în Bulgaria. Am spus ca nu știu dacă vrea să emigreze.
„În 1987, un prieten al meu foarte bun, mă aflam atunci la Tulcea, era inginer, nu profesor, a plecat într-o excursie în Bulgaria şi de acolo a încercat să plece în Austria, nereuşind acest lucru şi fiind capturat de către organele de ordine din Bulgaria, adus ulterior în România. La plecare a lăsat câteva obiecte personale pentru trei prieteni sau patru foarte apropiaţi. Toţi cei trei pentru că le lăsase cu nume, cu etichete obiectele respective, am fost chemaţi în calitate de urmăriţi la Securitate să dăm declaraţii despre acest lucru. M-am prezentat şi eu în calitate de urmărit. Am dat o declaraţie în care nu am oferit nicio informaţie specială decât că sunt prieten cu persoana respectivă, că ştiam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu ştiam ce intenţie are, ceea ce era adevărat şi atât şi nimic mai mult”, a afirmat Antonescu.
Citiți și:
Ce spune prietenul lui Crin Antonescu, din cauza căruia a fost chemat la Securitate
„Am fost singurul om în care a avut încredere. Știu că apoi a plecat pe uscat, pe la Caraș-Severin, nu știu. Mi-a spus: „dacă mă prind, să le spui alor mei ca asta s-a întâmplat”. Eu nu am spus la nimeni că vrea să plece. Am aflat ulterior că a sunat la părinți din Serbia, că a reușit. Trăiește acum la Toronto, în Canada, am rămas prieteni” a adăugat acesta.
„N-avea nimeni cu ce să mă șantajeze, cu hârtia de la CNSAS”
„Nu am nume de cod la Securitate, nu am colaborat. Nu sunt în posesia declarației, poate am încurcat unele date. Mi s-a spus că pot consulta documentul. Dacă aș fi colaborat cu Securitatea nu aș fi candidat. Nici nu mi s-a cerut să colaborez cu Securitatea.
„Am stat atunci cu inima strânsă, dar nici nu m-a mai căutat nimeni. Eu am fost în chemat în calitate de urmărit atunci. Nu am fost curios să verific la CNSAS declarația sau altceva, dacă am avut dosar. În rest, am avut o teamă pentru părinți, dar cred ca nici pe ei nu i-a mai căutat de la Securitate. Ceea ce am declarat erau informații de după, deci ce știam, a fost post factum”, a mai spus Antonescu.
„N-avea nimeni cu ce să mă șantajeze cu hârtia de la CNSAS. Am rămas prieteni, m-a invitat în Canada, dar nu am ajuns”, a subliniat candidatul coaliției.
„În ceea ce mă privește, nu a ieșit nimic la iveală. Am avut în trecut probleme cu Băsescu, cu diferiți șefi din servicii, dar cu colaborarea, nu. Nu am nici mai mic element pe care să îl ascund, nici măcar la nuanță. Voi publica documentul când voi intra în posesia lui”, a precizat Antonescu.
De ce nu a publicat CNSAS declarația dată de Antonescu
În spațiul public apare, cu această ocazie, fenomenul frontierist din anii comunismului: părăsirea ilegală a teritoriului României de către cetățenii țării, cu riscurile majore pe care acest fapt le implica. Fuga și tentativa de fugă din țară erau aspru pedepsite în anii comunismului, iar cei care se încumetau la așa ceva riscau chiar să fie uciși pe frontieră sau arestați. Rude, prieteni, cunoștințe, colegi de muncă aveau de suportat, la rândul lor, consecințele în cazul arestării unui frontierist sau chiar a reușitei fugii din țară a unuia. Mulți erau chemați la Securitate pentru a da declarații despre eventuale informații legate de tentativa de „evaziune din țară”, cum era numită oficial de Securitate fuga din ”Raiul comunist românesc”.
În cazul de față, nepublicarea declarației de la momentul respectiv date de Crin Antonescu, respectă procedurile legale. În acest caz, este vorba despre o declarație dată în cercetare informativă. Deci dată de o persoană aflată sub ancheta Securității comuniste.
De altfel, cercetătorul Mihai Demetriade, de la CNSAS, explică, în pagina sa de Facebook, faptul că „notele de constatare au caracter secret de serviciu. Nu sunt publice, conform legii. Ele ajung să fie publice doar atunci când adeverințele emise pe numele titularilor acestor note sunt contestate în instanță. Ajungând în instanță, notele de constatare devin consultabile”.
”Crin Antonescu a fost convocat (atenție!!! a fost convocat!), așa cum oricine putea să fie convocat înainte de 1989, la sediul unui Inspectorat al Ministerului de Interne sau la sediul vreunei autorități. Convocările nu menționau nici motivul, nici că ea se face la sediul Securității. Te duceai, că era obligatoriu să te duci, atunci când erai convocat de o autoritate a statului. Nu s-a dus acolo din propria voință.
Nu s-a dus să „toarne”, ca să fiu mai clar. Odată ajuns acolo, aflai (sau nu!!) că discutai cu un securist, nu totdeauna acești oameni își declinau apartenența. De cele mai multe ori nu o făceau.
Antonescu a fost chemat, alături de alte persoane (!), pentru clarificări în cazul unui prieten care încercase să fugă din țară. Omul (Crin Antonescu), în declarația lui, atenție, nu spune nimic negativ sau incriminant despre prietenul lui. Nimic.
Și 2. Semnează, cum era și normal, ca orice om convocat, cu numele lui real.
CNSAS n-a restricționat nimic. Notele de constatare au caracter secret de serviciu. Nu sunt publice, conform legii. Ele ajung să fie publice doar atunci când adeverințele emise pe numele titularilor acestor note sunt contestate în instanță. Ajungând în instanță, notele de constatare devin consultabile.
Așa că nu CNSAS a restricționat accesul la nota respectivă, ci legea nu o permite, în acest stadiu.
CNSAS a respectat doar legea”, mai scrie Mihai Demetriade.
Editor : Liviu Cojan