Live

Cât rămân particulele de coronavirus în aer după ce o persoană infectată vorbește fără mască

14.05.2020

Picăturile și particulele de salivă  infectate cu coronavirus care sunt aruncate în aer atunci când oamenii vorbesc ar putea rezista în aer mai mult de 8 minute, fapt ce ar explica capacitatea mare de contagiozitate a noului coronavirus, sunt de părere cercetătorii medicali.

O nouă estimare a cercetătorilor de la Institutele Naționale de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania au arătat că vorbitul tare timp de un minut generează cel puțin 1000 de astfel de particule care conțin coronavirus, relatează CNN.

Aceste picături rămân în aer timp de peste opt minute, conform unui studiu publicat marți în jurnalul științific PNAS. Conform cercetării, este suficient ca o persoană sănătoasă să inhaleze aceste particule pentru ca ea să se infecteze cu noul coronavirus.

Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au cerut unei persoane să repete cuvintele „Rămâi sănătos!”, într-un spațiu care simulează un mediu cu aer stagnant. Fraza a fost aleasă, spun cercetătorii, pentru că grupul de cuvinte „th”, în limba engleză, din cuvântul „healthy”, generează astfel de picături de salivă.

Cercetătorii au folosit, apoi, un laser pentru a observa ce se întâmplă cu aceste particule după ce ele au părăsit cavitatea bucală. Rezultatul a fost că picăturile mari s-au micșorat și evaporat în aer, însă au rămas în aer timp de peste opt minute. Inhalarea unor astfel de particule infectate de către o persoană sănătoasă duce la răspândirea bolii.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Digi Sport

Moment istoric în România. Anamaria Prodan, numită ”sexy impresara” de presa britanică, a devenit patron de club în Liga 1

Te-ar putea interesa și:

Patru țări europene au format o „alianță” pentru un vaccin anti-COVID: Vrem să garantăm suficiente doze pentru Uniunea Europeană

Biserica din Grecia: Yoga este „incompatibilă” cu credinţa ortodoxă. Practica a fost recomandată pentru a combate stresul în izolare

Coronavirus România, INFORMAȚII OFICIALE: 19.669 de infecții și 1.296 de persoane decedate din cauza COVID-19

Klaus Iohannis: Atrag atenția, virusul este încă în societate. Acum răspunderea revine fiecărui român