Live

Timișoara: 14 decese într-o zi. Șase persoane nu au mai avut loc la ATI. Virgil Musta: Nu prea mai avem soluții

Data actualizării: Data publicării:
România a depășit în luna noiembrie peste 300.000 de infectări cu coronavirus.,

Secțiile ATI sunt pline, iar medicii nu mai au unde să-i trimită pe pacienții a căror stare se agravează din cauza COVID-19. La Timișoara, au fost cazuri de pacienți care nu au rezistat până s-a eliberat un pat de Terapie Intensivă, a spus medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a spitalului Victor Babeș.

„E o problemă mare la nivelul secției ATI, care lucrează la capacitate maximă de câteva săptămâni. Spitalul Județean mai prelua din aceste cazuri ale noastre, dar și la acolo, și Spitalul Municipal, secțiile ATI sunt pline. Nu prea avem soluții pentru pacienții pe care îi tratăm pe secție cu oxigen sub presiune, dar care, la un moment dat, există riscul să se decompenseze și să scadă saturația de oxigen, necesitând intubare. Pentru aceștia, la ora actuală nu avem soluții. Introducem oxigenul, presiunea maximă, dar nu mereu avem succes cu această metodă”, a spus dr. Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

„Suntem într-o situație foarte dificilă din cauza numărului foarte mare de cazuri. Spitalul nostru are stații de oxigen în fiecare salon, avem spitale suport cu concentratoare, unde debitul de oxigen nu e la fel de mare ca în aceste stații. Dacă un pacient dintr-un spital suport se decompensează, îl preluăm noi. Dar la noi, mai departe, numai ATI îl mai poate salva. Locurile sunt pline atât la Babeș, în seara asta nu mai avem niciun loc, și nici la CFR și centrul de recuperare cardiovasculară, a căror capacitate este maximă”, a explicat medicul.

Doctorul Musta a precizat că nu poate opri oxigenul în cazul acestor pacienți: „Nu putem face așa ceva. Un pacient care necesită oxigen îl ținem sub oxigen la presiune maximă, până când se eliberează un loc. Dacă se eliberează și dacă rezistă până atunci”.

Întrebat cum procedează dacă sunt pacienți pentru ATI, dar nu sunt locuri disponibile, el a explicat că „se ia legătura cu centrul de comandă de la București și acesta repartizează cazul, dacă există posibilitatea de transport și se poate realiza transportul în centrul respectiv”.

„Suntem undeva unde paharul e plin”

„Cred că suntem la linia de a fi depășit (nivelul de suportabilitate al sistemului medical), undeva unde paharul e plin. Noi încercăm să găsim soluții și pentru pacienții care vor rămâne la domiciliu, dacă nu vor mai fi locuri în spital, ca să asigurăm oxigen, nu pe presiune mare, dar cu concentratoare la domiciliu. Avem un proiect cu Primăria Timișoara pentru a acorda asistență medicală la domiciliu și în colabororare cu medicii de familie, la pacienții pe care, în situația în care nu vor mai avea loc în spital, totuși să reușim să-i tratăm la nivelul posibilităților în această structură”, a mai spus dr. Virgil Musta.

În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri, medicul a spus că încearcă să găsească soluții, dar care „de multe ori sunt foarte greu de obținut, de a găsi noi spații în care să putem să organizăm rapid o secție COVID. Secția ATI e mai greu să o organizezi foarte repede, pentru că și specialiștii sunt limitați, iar echipamentele sunt speciale, foarte scumpe și nu sunt la dispoziția oricărui spital”.

În judeţul Timiş sunt active 28 de focare de coronavirus. În bilanțul de luni, autorităţile au anunţat 253 de noi îmbolnăviri cu COVID, după efectuarea a 1.338 de teste, şi 14 decese, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. Numărul total al cazurilor în acest județ a depășit 12.600, iar incidența cumulată la 14 zile este de 6,25.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Proteste la Munchen. ”Nici nouă nu ne place de tine! Ieși de pe stadionul nostru” / ”Își mulg fanii ca pe vaci”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Rafila, despre acuzațiile de la Pantelimon: Nu spun că nu există, dar noi nu am găsit elemente care să arate o culpă medicală

Șefa Colegiului Medicilor Bucureşti: Oamenii trebuie să afle tot adevărul în cazul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon 

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Partenerii noștri