Live

Cine sunt românii care au mers în Germania la cules de sparanghel: „În rest sunt profesor de chitară aici în ţară”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Raul Stef

Muncitorii români care pleacă în Germania la cules de sparanhgel au motive întemeiate. Din banii pe care îi câştigă unii îşi renovează casele, alţii pun bani deoparte, iar cei mai mulţi îşi hrănesc copiii. Peste 1000 de persoane au plecat și sâmbătă de pe aeroportul din Cluj să lucreze în agricultură în străinatate. După haosul de joi, când unii muncitori au dormit peste noapte în aeroport, sâmbătă a fost a doua zi de ordine.

Necesitatea îi împinge pe românii noştri să plece în fiecare an la muncă în străinătate, chiar dacă asta înseamnă şi câteva luni de zile petrecute departe de casă şi de cei dragi. Pentru Maria, banii câştigaţi reprezintă „averea ei”. Agenția Mediafax a vorbit cu câțiva dintre ei.

Maria Cibu, muncitoare: „Merg de trei ani. Păi... strictul necesar acasă, sunt bani pe care îi pun deoparte pe care nu îi pot pune în ţară. Am fost tot aşa plecată sezonier în Germania. Mulţumim că ne lasă, sperăm sa fie totul bine.”

Rareş are 23 de ani, este din Braşov şi predă chitară, iar de câţiva ani merge regulat în Germania. Recunoaşte că munca în agricultură este grea şi murdară, dar banii pe care îi câştigă acolo îl ajută să îşi cumpere instrumente muzicale, ca să devină un artist adevărat.

Rares Bacrău, muncitor: „Merg să muncesc în agricultură la cules de sparanghel. În rest sunt profesor de chitară aici în ţară şi astea două luni îmi oferă cumva un capital de investiţie, să îmi mai cumpăr un echipament. E grea, dar te obişnuieşti. Cu cât trec anii mai mult, devine cumva o natură secundară. Munca câmpului este echivalentă cu orice tip de muncă. Este foarte mult de muncă, este o muncă murdară, dar la finalul sezonului a meritat.”

Şi Dumitru Pasăre, din Bistriţa, spune că merită. De când merge în Germania la cules de sparanghel şi-a renovat casa şi şi-a mai făcut una-alta prin gospodărie. Este dezamăgit profund de cât câştigă în ţară ca tâmplar.

Dumitru Pasăre, muncitor: „Al şaptelea an. Păi e un salar mai bun decât în ţară, în ţară politicienii îşi fac salariile lor şi pensiile, iar pe noi patronii ne plătesc cu 300 de euro, nişte salarii de nimic. Acolo în jur de 3.000 de euro pe luna câştigăm. Ne dau cazare două persoane într-o cameră, mâncare, transport. În fiecare lună banii intră în cont. Bani cu care pot să îmi rezolv şi eu unele lucruri, este de construit.”

Sâmbătă, toţi cei care au plecat de pe aeroportul de la Cluj în Germania nu au mai aşteptat atât de mult, iar de luni lucrurile vor funcţiona şi mai bine, transmite directorul aeroportului.

David Ciceo, director Aeroportul Internaţional Cluj: „Începând cu 13 aprilie toate zborurile trebuie să fie eşalonate la patru ore. S-au stabilit obligaţii pentru firmele care transporta. Conform ordinului emis de Ministrul Lucian Bode, ei pot să vină cu aproximativ trei sau patru ore înainte, nu mai devreme. De asemenea firmele de recrutare sunt obligaţi să ia legătura cu aeroportul Cluj. Au fost câteva situaţii dramatice, unii au fost aduşi dimineaţă şi aveau zbor abia a doua zi, au dormit în aeroport.”

La aeroportul din Cluj sunt programate curse de tip charter spre Germania pana la sfârșitul lunii aprilie.

Citește și Românii care s-au înghesuit la Cluj au ajuns în Germania. Cum au fost întâmpinați acolo și ce reacții au stârnit

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania va relua cooperarea cu UNRWA după ce acuzația Israelului de terorism a fost infirmată de o evaluare franceză

Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. "Chilipirul" era de fapt o escrocherie anchetată în Germania

CNN: O parte din noul ajutor militar american pentru Ucraina se află deja în Polonia, Germania

Alina Gorghiu: „După 33 de ani de căutări, un fugar periculos a fost adus astăzi în ţară”. El era pe lista celor mai căutaţi infractori

Partenerii noștri