Live

Vasile Bănescu: UE nu poate impune României recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex

Data publicării:
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Foto Captură Digi24

Uniunea Europeană nu poate impune statelor membre recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. Declarația vine după ce Parlamentul European a cerut României să recunoască aceste căsătorii.

În sfera dreptului familiei, respectiv a căsătoriei, statele membre ale UE au și e firesc să aibă o absolut totală independență de legiferare. Așadar nu se poate (im)pune problema recunoașterii obligatorii a așa-ziselor căsătorii homosexuale în întreaga UE. Aceasta e o construcție politică democratică, nu totalitară”, a spus Vasile Bănescu.

Căsătoria este doar uniunea între o femeie și un bărbat, a adăugat el.

Poziția Bisericilor creștine, dar și a celorlalte culte religioase din România față de căsătorie (instituție civilă rezervată natural de-a lungul istoriei exclusiv uniunii dintre un bărbat și o femeie) este poziția firească fondată pe legea morală universală care stă la baza oricărei societăți sănătoase din trecut, prezent și viitor”, a spus purtătorul de cuvânt.

O rezoluție a Parlamentului European arată că familiile LGBTIQ și cuplurile de același sex ar trebui să aibă aceleași libertăți de circulație și aceleași drepturi de reîntregire a familiei ca și celelalte familii ale unei comunități. Potrivit PE, Comisia Europeană ar trebui să ia măsuri împotriva României, Ungariei și Poloniei pentru încălcarea valorilor UE în acest sens.

În iunie 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a pronunțat o decizie istorică prin care sublinia că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor. Decizia se referea la cazul în care erau implicați cetăţeanul român Relu Adrian Coman şi partenerul său de acelaşi sex, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton. Ei au dat în judecată România pentru că nu le-a recunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles înainte cu opt ani. Cei doi au cerut recunoașterea căsătoriei lor pentru ca americanul să primească drept de reședință în România.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zece comisari europeni desemnați, solicitați să dea informații suplimentare Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European

Grupul extremist „Patrioţi pentru Europa” dă în judecată Parlamentul European pentru că a fost exclus de la împărţirea posturilor

Parlamentul a votat noua componență a CNA. Printre noii membri: Vasile Bănescu și fosta șefă a Comunicării de la Cotroceni

Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, a fost propus de Guvern să fie membru CNA

Partenerii noștri