Live

Florin Cîţu: Complexul Energetic Oltenia se va închide dacă nu urmează planul de restructurare

13.02.2020

Cel mai mare producător de electricitate al României, Complexul Energetic Oltenia (CEO), se va închide dacă nu va urma planul de restructurare convenit cu Comisia Europeană pentru a primi un ajutor de salvare de la stat, spune Florin Cîţu.

„Ajutoarele de stat sunt de salvare pentru a nu închide acele companii, ştiţi bine că au fost căpuşate în ultimii ani, şi în al doilea rând pentru a le ajuta să se restructureze. Ajutoarele de salvare vin cu un plan de restructurare, altfel nu se pot da şi este o notificare trimisă Comisiei Europene. În cazul în care Comisia este de acord se dă în anumite condiţii şi dacă nu se face restructurarea acele companii chiar nu vor merge mai departe. Acel ajutor de salvare, şi vă referiţi la CEO, este dat pentru a achiziţiona certificatele verzi. Deci sunt legate de o restructurare, ceea ce înseamnă retehnologizare şi bineînţeles o reducere de emisii", a declarat, joi, Florin Cîţu, la o conferinţă organizată de Banca Europeană de Investiţii (BEI), citat de Mediafax.

Guvernul a aprobat în şedinţa de Guvern din 4 februarie o ordonanță de urgență care acordă un ajutor de salvare de 1,2 miliarde de lei pentru achiziţia de certificate verzi de către CE Oltenia.

Planul de restructurare prevede 300 MW în trei parcuri solare şi transformarea unor blocuri pe cărbune pe centrale pe gaze.

„Şi acolo conducerea a fost schimbată. Şi s-a trimis Inspecţia Financiară acolo să vedem ce s-a întâmplat cu banii", a spus ministrul demis al Finanţelor.

Sorin Boza, fostul şef al directoratului CEO, a fost demis în urmă cu câteva săptămâni de Consiliul de Administraţie al companiei, în condiţiile în care s-au constatat prejudicii de peste jumătate de miliard de lei. Boza, care a fost implicat în discuţiile cu Comisia Europeană şi în elaborarea planului de eliminare treptată a cărbunelui, a rămas membru simplu al directoratului CEO.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Digi Sport

”Toată lumea știa!” Continuă declarațiile cutremurătoare din lumea patinajului

Te-ar putea interesa și:

Florin Cîțu: „Pentru PSD nu exista niciun scenariu în care să crească pensiile în 2020”

Vouchere în loc de alocații. Cîțu, la Digi24: Aș susține această variantă, e un sistem folosit în SUA și Finlanda

Cîțu îi răspunde lui Chichirău: Cum să ne acuzi că facem blat cu PSD pentru anticipate când ești partenerul nostru și vrei anticipate?

Schimb de replici între Pavel Popescu și Teodorovici: „Trăiți tragedia liliacului. Aveți memoria scurtă”/„Vă asigur, nu am nimic scurt”