Live

„Idioții Europei“. O publicaţie din Germania critică românii, bulgarii şi ucrainienii pentru că refuză vaccinarea

Data actualizării: Data publicării:
O publicaţie din Germania critică românii, bulgarii şi ucrainienii pentru că refuză vaccinarea. Foto: Profimedia

Hamburger Morgenpost, o publicaţie din Germania, îi critică dur pe români, bulgari şi ucrainieni pentru că refuză vaccinarea într-un material care poartă titlul de „Idioţii Europei”, citându-l pe Angel Kuntschew, inspector bulgar pe sănătate. Articolul scrie despre criza de personal medical cu care se confruntă Ucraina, despre influența Bisericii ortodoxe în România și despre campaniile antivaccinare din Bulgaria.

„<Este un iad, ca într-un război>: aproape nimeni nu își poate imagina cu ce se confruntă în prezent medicii și asistentele în Europa de Est. Situația este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. Cum s-ar putea întâmpla asta?,” astfel începe articolul din Hamburger Morgenpost sub titlul „Idioții Europei”: De ce pandemia din Est escaladează", în care se face o analiză a situației pandemiei în țările din est: România, Ucraina și Bulgaria.

„Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în decurs de 24 de ore ca în Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orașul Donețk povestește postului de televiziune ARD ce a trăit într-un spital: <Ni s-a spus că la un etaj sunt 44 de pacienți, toți puțin mai în vârstă. Pentru 44 de persoane a fost o asistentă, un medic de gardă și un medic șef care i-a tratat pe toți>. Ca și alte țări din Europa de Est, Ucraina se luptă cu un val corona de proporții fără precedent. Situația din România este, de asemenea, gravă: incidența pe șapte zile este de peste 531, iar aproape toate spitalele sunt supraaglomerate,” scrie Hamburger Morgenpost.

Pentru a descrie situația din România, Hamburger Morgenpost amintește de un videoclip din Spitalul Universitar din București, publicat de „Recorder” sub titlul „Așa arată un dezastru sanitar”.

„<Cei care încă pot sta și sunt într-o stare acceptabilă rămân pe scaune. Doar pacienții în stare critică primesc pat>, explică o asistentă în clip și pregătește un scaun strâmb de birou pentru un nou pacient. Un alt angajat spune: <E iadul, ca într-un război>. Uneori pacienţii se împingeau unii pe alţii pe coridoare pentru a-şi lua echipament de oxigen, relatează medicul Victoria Arama. Ea numește situația din București apocaliptică”.

„<Vaccinează-te! (...) Dumnezeu se descoperă și prin știință>, a predicat recent pastorul român Valeriu Roșcan. De fapt, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, pentru că tocmai închinătorii acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări. Arhiepiscopul constănțean Teodosie Petrescu, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care vaccinează <își semnează condamnarea la moarte>, predică Teodosie Paraschiv, preot călugăr în mănăstirea Durau. Biserica Ortodoxă este extrem de influentă în țară," mai scrie ziarul german.

„Dar nici politica nu este cu totul nevinovată: <Practic am oprit pandemia>, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie, când incidențele erau scăzute. La începutul lunii mai, 34 la sută dintre cei chestionați doreau să se vaccineze - în septembrie erau doar 16 la sută, potrivit sondajelor institutului IRES din București,” se mai arată în material.

„Idioții Europei”: Cuvinte dure în Bulgaria

„Politicienii din Bulgaria au fost, de asemenea, responsabili pentru rata scăzută de vaccinare. Partidele naționaliste extraparlamentare, cum ar fi Ataka (atac) și Wasrashdane (renaștere), neagă existența coronavirusului și astfel au dus la creșterea gradului de împotrivire față de vaccinare.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, țara a introdus acum restricții. <Dacă continuăm să ne comportăm ca idioții Europei și să nu ne vaccinăm, ne vom afecta grav economia și turismul>, a avertizat inspectorul șef de sănătate Angel Kuntschew."

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciucă spune că, într-o discuţie cu un lider european, a anticipat războiul din Ucraina cu o lună înainte

Rusia a blocat mecanismul prin care ONU supraveghează sancțiunile care vizează programul nuclear al Coreei de Nord

NATO vrea să ajute și mai mult Ucraina după ultimele atacuri aeriene ale Rusiei. Geoană: E nevoie de sprijin continuu

Guvernul a prelungit până la finalul lunii iunie perioada până la care pot fi acordate ajutoarele în bani pentru refugiații ucraineni

Partenerii noștri