Fostul președinte al Braziliei vrea să candideze din închisoare pentru un nou mandat

Partidul Muncitorilor (PT) a anunţat că a depus oficial miercuri la Tribunalul superior electoral candidatura liderului său istoric Luiz Inacio Lula da Silva, în prezent încarcerat, la alegerile prezidenţiale braziliene din octombrie, relatează Agerpres.


„Este oficial! Lula este candidatul Partidului Muncitorilor la Preşedinţia Republicii”, a anunțat cu satisfacție formațiunea politică pe site-ul său, deşi candidatura simbolului stângii braziliene prezintă un mare risc de a fi invalidată în zilele care urmează de către tribunalul electoral.

Preşedinta PT, Gleisi Hoffmann, a prezentat documentul care atestă depunerea candidaturii, cu câteva ore înainte de expirarea termenului legal.

„Astăzi este o zi foarte importantă. Am venit să înregistrăm candidatura tovarășului Lula în pofida tuturor celor care nu voiau ca asta să se întâmple”, a spus ea în faţa celor circa 10.000 de susţinători ai stângii adunaţi în faţa Tribunalului superior electoral, în centrul capitalei Brasilia.

Lula, care a fost preşedinte timp de două mandate între 2003 şi 2010, rămâne marele favorit din sondaje, deşi a început să ispăşească în aprilie o pedeapsă de peste 12 ani de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.

Liderul politic, în vârstă de 72 de ani, se declară însă victima unei persecuţii politice menite să-l împiedice să candideze pentru un al treilea mandat. Luiz Inacio Lula da Silva este una dintre personalităţile politice cele mai charismatice de la începutul acestui secol în America Latină și și-a încheiat cei opt ani de președinție cu un nivel de popularitate-record.

Este de așteptat ca Tribunalul superior electoral să invalideze candidatura lui Lula pe motiv că legea nu permite persoanelor condamnate să candideze pentru Preşedinţie. Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia până la 17 septembrie.

În total 13 candidaţi ar urma să se înscrie în cursa electorală pentru Preşedinţia Braziliei până la expirarea termenului de depunere a candidaturilor.

 

Articole relaționate
Știrile zilei pe email
Felicitări! Adresa ta de email a fost înscrisă cu succes.
Eroare! Te rugăm să mai încerci.
Citește și

Acest website folosește cookies. Prin continuarea navigării, sunteți de acord cu termenii și condițiile de utilizare.