Live

Președintele din Sri Lanka invită opoziția să formeze un guvern de uniune, după ce protestele au cuprins toată țara

Data publicării:
Preşedintele Rajapaksa a impus starea de urgenţă vineri, a doua zi după ce sute de protestatari au încercat să ia cu asalt reşedinţa sa din Colombo. Foto: Profimedia Images

Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa a invitat luni opoziţia să se alăture unui guvern de uniune şi să abordeze criza economică ce se agravează, în timp ce manifestaţiile care îi cer demisia s-au extins în toată insula, relatează France Presse.

Douăzeci şi şase de miniştri, cu excepţia preşedintelui şi a fratelui său mai mare, prim-ministrul Mahinda Rajapaksa, şi-au prezentat scrisorile de demisie la o întâlnire ce a avut loc duminică noapte.

„Preşedintele invită toate partidele politice din Parlament să accepte posturi ministeriale şi să se alăture efortului de a găsi soluţii la criza naţională”, a declarat biroul lui Gotabaya Rajapaksa într-un comunicat.

Mai înainte, Bursa de Valori din Colombo a oprit tranzacţiile, după ce indicele blue-chip a scăzut cu 5,92% imediat după deschidere, ca răspuns la demisia în bloc a guvernului.

Ţara de 22 de milioane de locuitori suferă de pe urma lipsei de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente și se confruntă cu întreruperi de curent zilnice şi o inflaţie record. Foto: Profimedia Images

Sri Lanka a rămas fără alimente, combustibil și medicamente: Cea mai gravă criză economică din 1948

Ţara cu 22 de milioane de locuitori suferă de pe urma lipsei de bunuri esenţiale, produse alimentare, combustibil, medicamente și se confruntă cu întreruperi de curent zilnice şi o inflaţie record, fără ca nimic să sugereze încetarea dificultăţilor economice.

Guvernul, care a recunoscut că este cea mai gravă criză economică de la independenţa faţă de Marea Britanie în 1948, a cerut ajutor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar negocierile ar putea dura până la sfârşitul anului, scrie Agerpres.

Armata şi poliţia au fost plasate în stare de alertă maximă, în vreme ce o restricţie de circulaţie de 36 de ore s-a încheiat luni în zori, în ciuda rapoartelor serviciilor de informaţii care avertizau despre noi tulburări.

„Potrivit indiciilor noastre, ne putem aştepta la noi manifestaţii”, a declarat pentru AFP un înalt responsabil al securităţii, reafirmând că armata a fost împuternicită să reţină suspecţii în temeiul stării de urgenţă declarate vineri.

Militanţii au avertizat că luni vor avea loc proteste mai mari în mai multe oraşe cheie pentru a cere demisia preşedintelui Rajapaksa şi a clanului său. Foto: Profimedia Images

Protestele au devenit violente, în timp ce poporul cere „demisia președintelui și a clanului său”

Preşedintele Rajapaksa a impus starea de urgenţă vineri, a doua zi după ce sute de protestatari au încercat să ia cu asalt reşedinţa sa din Colombo, capitala statului insular.

Pe tot parcursul serii de duminică, sute de persoane au manifestat paşnic în mai multe oraşe ale insulei pentru a denunţa gestionarea crizei de către preşedintele Rajapaksa.

Restricţia de circulaţie de duminică a împiedicat organizarea de proteste mai mari datorită blocării reţelelor sociale Twitter, Facebook, Whatsapp, YouTube şi Instagram, denunţată de principala alianţă de opoziţie, Samagi Jana Balawegaya (SJB).

Cenzura reţelelor sociale a fost ridicată mai târziu în cursul zilei după ce Comisia pentru Drepturile Omului a decis că este ilegală. Militanţii au avertizat că luni vor avea loc proteste mai mari în mai multe oraşe cheie pentru a cere demisia preşedintelui Rajapaksa şi a clanului său.

Deciziile politice proaste au agravat problemele, potrivit economiştilor. Reduceri greşite de taxe chiar înainte de pandemie au lipsit statul de venituri şi au adâncit datoria.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul sud-coreean va suspenda temporar aproape 5.000 de medici rezidenți pentru că au făcut grevă

„Alegeri! Acum!”. Mii de israelieni au ieșit în stradă la Tel Aviv și cer demisia lui Netanyahu. Protestele, marcate de violențe

Ciocniri violente între studenți și poliție la Atena, înainte de votul pentru legea privind universitățile private

Oligarhul Ilan Șor a încercat să trimită la București 200 de agitatori în sprijinul AUR. Autoritățile i-au oprit să intre în țară

Partenerii noștri