Live

Susținătorii lui Trump încep să fie identificați: Unul a fost concediat deja. Cine este bărbatul care cară un pupitru în Congres

Data actualizării: Data publicării:
Un susținător al lui Donald Trump cară un pupitru din Capitoliu. Foto: GettyImages

Încep să fie identificate unele dintre cele mai emblematice personaje care au luat cu asalt Congresul SUA în tentativa de a opri procedura de validare a victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. 

Bărbatul cu căciulă de blană și coarne, care intrat în clădirea Capitoliului la bustul gol și cu fața pictată, a fost identificat de presa americană drept Jake Angeli, un susținător înfocat al lui Donald Trump și suporter al mișcării QAnon. El apare frecvent la proteste far-right și este supranumit „șamanul QAnon”.

Începând din 2019, Jake Angeli apare la mitinguri și vorbește despre diverse teorii ale conspirației, multe dintre ele vehiculate de mișcarea QAnon. El este un actor de duzină, care dublează voci și a fost cântăreț, înainte de a se alătura mișcării. A participat la mitinguri în favoarea redeschiderii afacerilor închise pe timpul pandemiei, dar și la mitinguri care contestau rezultatele alegerilor în statul Arizona, pierdut de Donald Trump în favoarea lui Joe Biden.

Jake Angeli în clădirea Capitoliului. Foto: Profimedia Images

Bărbatul din stânga lui Jake Angeli, în hanorac negru și legitimație de serviciu la gât, a fost identificat ca fiind angajatul unei companii de printare din Maryland. Reprezentanții Navistar Direct Marketing au anunțat că bărbatul a fost concediat deja și au contactat FBI în acest caz, relatează Forbes.

Citește și Patru oameni au murit în timpul violențelor de la Capitoliu. Femeia împușcată de poliție era veteran de război

A fost găsit și bărbatul care a fost fotografiat în timp ce căra pupitrul de la care prezidează Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanților. 

Adam Johnson, în vârstă de 36 de ani, are cinci copii și locuiește într-o zonă neorganizată administrativ din apropiere de Tampa, relatează jurnaliștii cotidianului local Bradenton Herald, care au vorbit cu cunoscuții acestuia și i-au confirmat identitatea.

Soția lui este medic de familie în Palmetto (Florida), iar el a fost arestat în trecut de mai multe ori pentru deținerea de cannabis și anchetat după ce a fost prins cu cocaină.

Și bărbatul care a fost surprins în timp ce stă cu picioarele întinse pe biroul lui Nancy Pelosi a fost găsit.

Susținători ai lui Donald Trump au intrat în biroul președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Foto: Twetter/Frank Schaeffer

Richard „Bigo” Barnett are 60 de ani și este din statul Arkansas. El a vorbit cu presa după ce a fost surprins cu o notă pe care a luat-o din biroul șefei Camerei Reprezentanților în „schimbul” unei monede.

Bărbatul susține că a bătut politicos la ușă înainte să intre în birou, dar că a fost împins înăuntru de ceilalți protestari. Jurnaliștii care au vorbit cu el relatează că nu este o poveste credibilă, însă pe care el o va spune „până voi ajunge la închisoare în (Washington) DC”.

Aproape 70 de persoane arestate. Autoritățile oferă recompense de până la 1.000 de dolari

Biroul Federal de Investigaţii a înfiinţat un site pentru a aduna informaţii, fotografii și înregistrări video cu susţinătorii preşedintelui american Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington.

„FBI acceptă ponturi şi imagini din media digitale care prezintă acte de revoltă şi de violenţă în clădirea Capitoliului şi în zona din împrejurimi”, a anunţat instituţia pe site-ul său, potrivit Agerpres.

Anchetatorii pot de asemenea profita de dovezile de primă mână constând în fotografii şi filmări postate chiar de autorii asaltului pe social media. Multe dintre feţele lor sunt lesne de recunoscut, întrucât cei mai mulţi au ignorat obligativitatea purtării măştii în contextul pandemiei de coronavirus.

În filmările postate de reţelele de socializare se poate vedea cum mulţimea merge pe holurile instituţiei şi pătrunde în cel puţin două săli şi în birouri ale congresmenilor.

La rândul său, Poliția Metropolitană din Washington a solicitat ajutorul populației pentru a-i identifica pe manifestanții violenți care au intrat în Capitoliu.

Într-un comunicat în care a publicat fotografii cu zeci de huligani, polițiștii îi îndeamnă pe oameni să anunțe telefonic dacă au informații despre persoanele care au intrat ilegal în clădire.

„Departamentul de Poliție Metropolitană oferă o recompensă de până la 1.000 de dolari oricui oferă informații care duc la arestarea sau acuzarea unei persoane sau a persoanelor responsabile de vreo infracțiune în Districtul Columbia”, se arată într-un comunicat de pe site-ul instituției.

Robert Contee, șeful poliției din Washington DC, a anunțat joi într-o conferință de presă că 68 de persoane - 60 de bărbați și opt femei - au fost arestate, iar dintre acestea numai una locuiește în capitală.

El a precizat că polițiștii din departamentul său lucrează pentru a-i identifica și trage la răspundere pe oricare persoană responsabilă de violențe și infracțiunile aferente.

Totodată, și polițiștii din statul vecin Maryland au înființat un site cu imaginile protestarilor, făcând apel la localnici pentru identificarea lor.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două treimi din juraţii audiaţi în procesul lui Donald Trump s-au declarat incapabili să îl judece în mod corect și au fost excluși

Cine sunt oamenii cheie din procesul penal al lui Trump care începe la New York

Începe procesul istoric al lui Donald Trump. Ce pedeapsă poate primi fostul președinte american în dosarul Stormy Daniels

Cine este Stormy Daniels, vedeta de filme pentru adulți din cauza căreia Donald Trump a fost pus sub acuzare: „Eram un gunoi, miroseam”

Partenerii noștri