Live

ANCOM a stabilit condițiile și procedura pentru licitația 5G

FOTO: Shutterstock

ANCOM a finalizat vineri procedura pentru licitația 5G și vrea ca până la 31 octombrie să finalizeze procedura de licitatie, iar licențele să fie acordate până la finalul anului, potrivit unui comunicat de presă al Autorității.

Este vorba despre drepturile de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz.

Ne-am propus ca până la 31 octombrie să finalizăm procedura de licitație pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de nouă generație, iar licențele de utilizare să fie acordate până la finalul anului. Operatorii câștigători vor putea utiliza o parte a spectrului de frecvențe începând cu 1 ianuarie 2020”, a spus Bogdan Iana, vicepreședintele ANCOM.

ANCOM va propune, până în 15 august, modificarea Tabelului naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru. În acest moment, banda este atribuită serviciului de radiodifuziune. „Această măsură este necesară pentru a putea acorda prin procedură de selecție spectrul disponibil în banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicații mobile de bandă largă”, potrivit comunicatului.

ANCOM urmează să finalizeze, până la sfârșitul lunii agust, în urma consultării publice cu industria, documentația necesară organizării a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, urmând ca procedura să se desfăşoare până la data de 31 octombrie 2019.

Licențele 5G vor fi acordate câștigătorilor în luna decembrie, astfel încât operatorii să poată folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Pentru prima jumătate a anului 2020, sunt stabilite a fi finalizate acțiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina și a acordurilor bilaterale cu țările vecine privind coordonarea utilizării frecvențelor pentru rețele MFCN, arată ANCOM.

Drepturile de utilizare a spectrului de frecvențe din benzile de 700 MHz și 1500 MHz, în care nu există nicio alocare până în prezent, vor avea o perioadă de valabilitate de 15 ani, începând cu 1 ianuarie 2021 pentru banda de 700 MHz şi 1 ianuarie 2020 pentru banda de 1500 MHz.

ANCOM intenționează ca licenţele pentru spectrul ce va fi licitat în benzile de 800 MHz și 2600 MHz să fie acordate pentru o perioadă de valabilitate de 10 ani, urmând să fie analizate opțiuni pentru alinierea datei de expirare cu drepturile existente în aceste benzi valabile până la data de 5 aprilie 2029. În banda de 800 MHz,Telekom Romania Mobile Communications, Orange și Vodafone dețin drepturi de utilizare valabile până la data de 5 aprilie 2029. De asemenea, în banda de 2600 MHz, Telekom Romania Mobile Communications, Orange, Vodafone și RCS&RDS dețin drepturi de utilizare a frecvențelor valabile până la data de 5 aprilie 2029.

Pentru alocarea spectrului, ANCOM va aplica o procedură de selecție competitivă similară celei organizate în anul 2012, ce presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât cantitatea de spectru disponibil în anumite benzi, dacă cererea este egală cu numărul blocurilor de frecvenţe disponibile în cadrul fiecărei benzi (categorii de spectru) sau dacă cererea nu depășește cantitatea de spectru disponibil, potrivit comunicatului.

Prețurile de pornire în cadrul licitației pentru fiecare bloc de frecvențe, configurat conform procedurii de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor în benzile vizate, vor fi determinate pornind de la taxele minime stabilite conform normelor în vigoare pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor în benzile în cauză.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Digi Sport

”Bomba legislativă” cu care Boris Johnson a convins cluburile ”rebele” să renunțe la Super Liga Europei

Te-ar putea interesa și:

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețelele 5G. Echipamente și soft doar de la producători avizați de CSAT

Eduard Lovin (ANCOM): Traficul de internet în reţelele fixe a crescut cu peste 51%, în 2020. În reţelele mobile saltul a fost de 30%

ANCOM: Bugetul de stat ar putea câștiga din vânzarea frecvențelor 5G peste 3,6 miliarde de lei

Studiu ANCOM: Doar 15% dintre români cred în conspirațiile legate de tehnologia 5G