Bacalaureat 2020. A început echivalarea competențelor lingvistice și digitale

Data publicării:
Elev cu mască la Bacalaureat 2020
Bacalaureat 2020. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Bacalaureat 2020 a început, joi, 11 iunie, cu etapa echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale pentru absolvenții de clasa a XII-a. Potrivit calendarului oficial stabilit de ministerul Educației și Cercetării, această etapa va dura până pe data de 17 iunie. Echivalarea înlocuiește probele orale de competențe, iar singurii pentru care este așteptată prezența fizică sunt cei care dau proba de competențe digitale, în cazul în care elevii nu au studiat disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor.

La această probă, candidații se notează cu „Admis/Respins”. Notarea se realizează pe baza unei proceduri realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Pentru cei care au studiat tehnologia informației și a comunicațiilor, competențele digitale sunt echivalate cu media aritmetică a mediilor anuale la materie din clasele a IX-a și a X-a.

Media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română devine calificativ la proba orală de la Bac 2020.

Cum se calculează calificativele competențelor de comunicare în limba română

- cei cu media între 5 și 6,99 sunt ”utilizatori medii”
- mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ ”utilizator avansat”
- mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”
- media aritmetică este suma tuturor mediilor anuale împărțită la numărul anilor de liceu.

Cum se calculează calificativele pentru competențele în limbă străină

- nivel A1- pentru media cuprinsă între 5 și 5.99
- nivel A2 -pentru media cuprinsă între 6 și 6.99
- nivel B1- pentru media cuprinsă între 7 -8.49
- nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10

Calendarul pentru BAC 2020 a fost aprobat prin Ordinul de ministru numărul 4.307 din 21.05.2020.

Calendar Bacalaureat 2020

- 11-17 iunie 2020 Echivalarea şi recunoşterea competenţelor lingvistice şi digitale

- 22 iunie 2020 Limba şi literatura română – proba Ea) – examen scris

- 23 iunie 2020 Limba şi literatura maternă – proba Eb) – examen scris

- 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris.

Proba la Matematică: pentru absolvenţii claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, filiera tehnologică şi pentru absolvenţii de la profilul militar şi profilul pedagogic (specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională).

Proba la Istorie: pentru absolvenţii de la profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor de mai sus.

- 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – examen scris

Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi de la profilul militar din filiera vocaţională.

Geografie, Filosofie, Logică şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie – absolvenţii de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică şi din toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui menţionat mai sus

Pe 30 iunie vor fi afişate rezultatele, până la ora 12. Tot atunci, de la ora 16, va avea loc sesiunea de depunere de contestaţii, care va dura până la ora 20. Aceasta continuă şi pe 1 iulie, până la ora 12.

Rezolvarea contestaţiilor are loc între 1 şi 4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie.

Sesiunea specială de Bacalaureat 2020

Absolvenţii de gimnaziu şi de liceu care la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat vor avea temperatura peste maximul admis, vor fi în izolare sau carantină din cauza epidemiei de COVID-19, precum şi cei care nu vor participa din alte motive medicale se vor putea înscrie la sesiuni speciale ale acestor examene, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie.

 Potrivit MEC, în contextul epidemiologic actual, Anisie a aprobat un ordin privind organizarea sesiunilor speciale de Evaluare Naţională şi Bacalaureat în vederea "asigurării egalităţii de şanse".
 

Calendarul sesiunii speciale a examenului naţional de Bacalaureat

  • 29 iunie-3 iulie 2020 - înscrierea candidaţilor
  • 6 iulie 2020 - Limba şi literatura română - proba E a) - proba scrisă
  • 7 iulie 2020 - proba obligatorie a profilului - proba E c) - proba scrisă
  • 8 iulie 2020 - proba la alegere a profilului şi a specializării - proba E d) - proba scrisă
  • 9 iulie 2020 - Limba şi literatura maternă - proba E b) - proba scrisă
  • 10 iulie 2020 - afişarea rezultatelor (ora 12,00)
  • 10 iulie 2020 - depunerea contestaţiilor (între orele 14,00 - 19,00)
  • 12 iulie 2020 - afişarea rezultatelor finale (după ora 12,00).

Sesiunea ordinară a Evaluării Naţionale este programată în perioada 15 - 17 iunie, iar prima sesiune a Bacalaureatului 22 - 25 iunie.

Trei sesiuni de Bacalaureat în 2020

Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a se organizează anul acesta, pentru prima oară, în două sesiuni. Klaus Iohannis a anunțat la sfârșitul  lunii mai că „Evaluarea va avea o a doua sesiune, dar numai pentru copiii care au fost bolnavi sau izolați sau carantinați” în perioada în care se desfășoară examenele în mod normal. Această a doua sesiune de Evaluare Națională va începe în 29 iunie.

Elevii și părinții au criticat decizia președintelui Klaus Iohannis de a nu accepta o procedură specială pentru elevii identificați cu temperatură la prima sesiune de Bacalaureat. „Atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze”, potrivit unui comunicat.

În urma criticilor lansate de Consiliul Național al Elevilor și de Federația Asociațiilor de Părinți, Guvernul a luat în calcul organizarea unei sesiuni speciale și pentru Bacalaureat, deși aici existau deja 2 sesiuni planificate: cea din vară, plus cea din toamnă la care Ministerul nu a renunțat.

Cum se va desfășura examenul de bacalaureat

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele: organizarea sălilor de examen să se realizeze astfel încât în fiecare candidaţii să fie repartizaţi la o distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt stânga/dreapta - faţă/spate; sălile de examen şi sălile în care îşi desfăşoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeaşi clădire; sălile deţin sisteme de supraveghere audio-video.

"Până la data de 8 iunie 2020, Comisia judeţeană de bacalaureat/a municipiului Bucureşti va nominaliza centrele de examen dintre unităţile de învăţământ care îndeplinesc condiţiile enumerate mai sus şi centrele zonale de evaluare, precum şi unităţile de învăţământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidaţi şi maximum 1.000 de candidaţi", afirmă aceeaşi sursă.

MEC precizează că elevii care se află în izolare sau cei confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, dar şi cei care au diferite afecţiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecţie/de a dezvolta complicaţii asociate infecţiei SARS-CoV-2 vor susţine probele pentru examenul naţional de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii.

"Pentru examenul naţional de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile judeţene de bacalaureat/a municipiului Bucureşti, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de contestaţii au obligaţia aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securităţii igienico-sanitare a elevilor şi a întregului personal implicat în desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat", se mai arată în comunicatul de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri