Subiectele de la proba de Limba română de Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă

Data actualizării: Data publicării:
Elev cu mască la Bacalaureat 2020
Bacalaureat 2020. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă, a început luni, 24 august, cu examenul la Limba și literatura română. Examenul a început la ora 9:00. Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate pe edu.ro în cursul zilei.

Peste 42.700 de candidaţi s-au înscris la Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă. Din totalul celor înscrişi, peste 24.900 de candidaţi provin din promoţia 2019-2020, iar aproximativ 17.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. 

Subiectele la Limba română de la BAC 2020, sesiunea de toamnă

UPDATE: Candidaţii la sesiunea a doua a examenului de bacalaureat au avut de rezolvat, luni, la proba scrisă de limba şi literatura română, la primul subiect, cerinţe pe baza unui text din volumul "Expediţiunea antarctică belgiană" de Emil Racoviţă.

De asemenea, candidaţii au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă omul poate sau nu să înfrunte fenomenele naturii, raportându-te atât la informaţiile din fragmentul extras din volumul "Expediţiunea antarctică belgiană" de Emil Racoviţă, cât şi la experienţa personală sau culturală.

La cel de-al doilea subiect, candidaţii au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notaţiilor autorului într-un fragment din "Schimbarea la faţă" de G. M. Zamfirescu.

Absolvenţii de liceu Filiera teoretică - Profilul umanist, Filiera vocaţională - Profilul pedagogic au avut de redactat la ultimul subiect un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi de construcţie a unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Absolvenţii de liceu Filiera teoretică - Profilul real şi cei de la Filiera tehnologică şi Filiera vocaţională au avut la subiectul al treilea de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unei nuvele studiate.

Subiectele primite de candidații de la profilul umanist:

Sursă: Mediafax

 

Calendar sesiunea de toamnă BAC 2020

Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 - 27 august, după cum urmează:

  • 24 august: Limba şi literatura română - E.a)
  • 25 august: proba obligatorie a profilului - E.c)
  • 26 august: proba la alegere a profilului şi specializării - E.d)
  • 27 august: Limba şi literatura maternă - proba E.b)
  • 2 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00)
  • 2 - 4 septembrie: rezolvarea contestațiilor
  • 5 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Contestații la Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă

Afişarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12,00) şi va fi urmată de etapa depunerii contestaţiilor, în aceeaşi zi, în intervalul orar 14,00 - 20,00.

MEC precizează că la fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor).

"Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic inclusiv o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora", se arată în comunicat.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri