Subiecte Bacalaureat 2021: Nu vor fi subiecte capcană, nivelul de dificultate va fi mediu, anunță ministrul educației

Data actualizării: Data publicării:
tanar care sta in banca si se gandeste in timpul unui examen
Nu vor fi subiecte capcană la examenul de Bacalaureat din 2021, iar dificultatea lor va fi medie, asigură ministrul educației, Sorin Cîmpeanu Foto: Profimedia

Nu vor fi subiecte capcană la examenul de bacalaureat 2021 care începe luni cu proba scrisă la limba și literatura română. Este ceea ce a promis la Digi24 ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. El a spus, duminică seara, că experții ministerului vor verifica în noaptea dinaintea fiecărui examen ca subiectele și baremele de corectare să fie clare. Totodată, ministrul educației a dat asigurări că subiectele vor avea un nivel mediu de dificultate.

Programa de examen a fost adaptată la specificul acestui an școlar și în fiecare noapte/dimineață dinaintea examenelor, împreună cu colegii din comisia națională de evaluare pentru fiecare disciplină, vor fi extrase, apoi verificate și reverificate subiectele, baremul de corectură, toate aceste lucruri, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâm gradul de dificultate al subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte, care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examenul de bacalaureat”, a arătat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. O promisiune similară o făcuse și înainte de examenul de evaluare națională 2021.

Ministrul a precizat că adaptarea subiectelor la pregătirea din acest an a elevilor înseamnă formulări clare, care să verifice competențele candidaților. „Nu accept sub nicio formă formulări de tip capacană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru examenul național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor! Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din Educație, profesorii, în ultimă instanță, dar nicidecum elevii. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susțin examenul de bacalaureat”, a punctat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, într-o intervenție la Digi24.

Ce riscă un elev prins cu telefonul asupra lui la examen

Ministrul educației a atras atenția că în sălile de examen elevii nu au voie să aibă asupra lor telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care să permită conectarea la internet. Este o regulă foarte clară și nerespectarea ei duce la eliminarea din examen a candidatului. Odată ajunși în această situație, nu există posibilitatea recunoașterii în sesiunile următoare a notelor de la probele eventual promovate anterior și de asemenea, acești elevi eliminați din examen nu se mai pot înscrie la următoarele două sesiuni de bacalaureat, a reamintit ministrul educației care sunt regulile pentru examenul de bacalaureat.

Promoția curentă este mai mică numeric decât cea de anul trecut și deja numai 77 la sută dintre elevii care au absolvit anul acesta s-au înscris la examenul de bacalaureat, față de 83 la sută în 2020. Cauzele acestei situații sunt generate „în mod clar” de criza sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de școală și au avut apoi dificultăți în a relua contactul cu școala, consideră ministrul Sorin Cîmpeanu.

Peste 133.000 de absolvenţi de liceu vor susţine examenul de Bacalaureat 2021 în 802 centre. Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, iar 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare.

În Capitală vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Calendar BAC 2021

Examenul naţional de Bacalaureat 2021 începe luni cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Marţi, 29 iunie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 30 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării.

Ultima probă scrisă, proba la Limba şi literatura maternă, este programată joi, 1 iulie.

Examenele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Bacalaureat 2021. Când se afișează rezultatele

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 12:00). Urmează apoi contestațiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Afişarea rezultatelor se va face anonimizat, fără să fie publicat numele şi prenumele candidatului, ci doar un cod unic pe care acesta îl primește la susținerea primei probe, cea la limba română.

Condiții pentru promovare la BAC

Pentru a fi declarat promovat la examenul de bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Ministerul Educației a decis că și anul acesta, la fel ca anul trecut, probele de competențe, care se desfășurau oral, pot să fie echivalate cu notele obținute de elevi în timpul liceului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri