Criză în sectorul auto: În recesiune și pe fondul instabilității politice, industria germană se pregătește de schimbări majore

Industria auto din Germania se confruntă cu provocări semnificative, pe măsură ce așteaptă rezultatele alegerilor anticipate din 23 februarie. De altfel, fosta coaliție de guvernare formată din trei partide, care s-a destrămat în noiembrie, este considerată direct responsabilă pentru criza din sector, o ramură esențială a economiei germane.
Una dintre problemele critice pentru toți producătorii auto este gestionarea tranziției de la vehiculele cu motoare cu combustie internă către vehiculele electrice. Analistul independent Jürgen Pieper consideră că incertitudinea persistentă atât în rândul producătorilor, cât și al consumatorilor este cauzată de lipsa unei „strategii clare din partea guvernului privind mobilitatea electrică”. Pieper a declarat pentru DW că autoritățile au oferit inițial stimulente pentru achiziția de vehicule electrice, doar pentru a le elimina ulterior.
Dirk Dohse, de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW), a susținut o opinie similară, menționând că schimbările politice bruște privind subvențiile au creat doar confuzie. În special, „eliminarea bruscă” a subvențiilor în decembrie 2023 a amplificat incertitudinea. De asemenea, industria se confruntă cu „costuri ridicate la energie și o birocrație excesivă”.
Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) consideră că scăderea competitivității țării, numită acum „bolnavul Europei, reprezintă „problema fundamentală” pentru producătorii auto. Grupul de lobby auto cere autorităților „energie accesibilă, mai puțină reglementare și birocrație, precum și un sistem fiscal competitiv”.
Cu toate acestea, Dohse crede că obiectivul climatic al Uniunii Europene, de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, limitează influența guvernului german, cel puțin în ceea ce privește politica energetică.
El susține, de asemenea, că producătorii auto germani poartă o parte din responsabilitatea pentru actuala criză. „Ajustările structurale necesare au întârziat prea mult, ceea ce a dus la marje de profit semnificativ reduse. Companiile germane au așteptat prea mult pentru a colabora cu firme de software puternice”, a explicat el. Drept urmare, companiile auto „nu au un produs cu adevărat revoluționar pe piața mașinilor electrice”.
Dohse subliniază, de asemenea, urgența extinderii infrastructurii de încărcare și oferirea unui cadru legislativ stabil pentru cumpărătorii de vehicule electrice.
Pe măsură ce dezbaterile privind valoarea subvențiilor pentru mașinile electrice continuă, el insistă că regulile privind accesul la stațiile de încărcare și facturarea ar trebui să fie „clare, transparente și valabile pentru o perioadă determinată”. Toate deciziile politice legate de vehiculele electrice trebuie să fie de încredere, evitând „schimbările bruște determinate de constrângeri bugetare”.
Relația dintre industria auto și politică
Relația dintre industria auto germană și politică a fost întotdeauna strâns legată de diferite niveluri de luare a deciziilor. Guvernele regionale au jucat un rol important în asigurarea unor condiții favorabile pentru industrie, în timp ce producătorii auto garantau locuri de muncă bine plătite pentru alegători.
De exemplu, în landul Saxonia Inferioară, unde se află sediul Volkswagen (VW), guvernul deține un loc în consiliul de administrație al companiei, oferindu-i o influență masivă asupra politicii corporative. Cazuri similare există și în Baden-Württemberg, condus de un premier din Partidul Verde, sau în Bavaria, unde Uniunea Creștin-Socială (CSU) are o influență considerabilă asupra producătorilor BMW și Audi.
Experții susțin că această relație strânsă între afaceri și politică nu a fost întotdeauna în beneficiul industriei auto, întrucât orice schimbare de guvern poate afecta semnificativ politica companiei. Producătorii nu își pot permite să ignore evoluțiile politice și trebuie să mențină relații puternice pentru a-și proteja interesele, indiferent de rezultatul alegerilor.
Amenințarea lui Trump
În acest moment, însă, una dintre cele mai mari amenințări la adresa perspectivelor financiare ale producătorilor germani a apărut dincolo de Atlantic, sub forma noului președinte al SUA, Donald Trump, care a amenințat companiile auto din întreaga lume, în special pe cele din China și Germania, cu o creștere masivă a tarifelor vamale.
Având în vedere criza economică și presiunea preconizată din partea administrației Trump, noul guvern german ar putea încerca să reducă povara asupra industriei auto, însă măsurile adoptate de noii lideri politici sunt la fel de imprevizibile precum componența executivului în sine, care, potrivit sondajelor, ar putea fi condus de Uniunea Creștin-Democrată (CDU), alături de Verzi sau de Partidul Social-Democrat (SPD).
De ce este atât de importantă industria auto în Germania?
Industria auto germană, extrem de puternică, se confruntă cu o criză pe fondul scăderii cererii europene și a competiției dure din partea Chinei. În 2023, aproape 780.000 de oameni erau angajați în sector, conform Asociației Germane a Industriei Auto, cu peste 465.000 de locuri de muncă în producția de piese și echipamente pentru cei mai mari producători, inclusiv VW, BMW și Mercedes.
Ponderea industriei în Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei este mai mare decât în orice altă țară europeană.