Giganții auto din Germania sunt în criză. Planul lui Trump? Să-i transforme în companii americane

Promisiunea președintelui ales Donald Trump de a impune tarife asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite ar putea provoca haos pentru producătorii auto din Europa, sectorul din Germania fiind considerat deosebit de vulnerabil.
În cadrul campaniei sale electorale, înainte de victoria din noiembrie, Trump și-a exprimat dorința de a transforma giganții auto germani în companii americane.
„Vreau ca firmele auto germane să devină americane. Vreau ca ele să-și construiască fabricile aici”, spunea Trump.
De atunci, a anunțat planuri de a introduce noi tarife pentru China, Canada și Mexic, respectiv o taxă suplimentară de 10% pentru toate produsele chinezești care ajung în Statele Unite și o taxă de 25% pentru toate bunurile din Canada și Mexic.
Europa nu a fost menționată în primul anunț privind tarifele, dar oficialii Uniunii Europene (UE) cred că este doar o chestiune de timp până când președintele ales își va îndrepta atenția către sectorul auto european.
Pentru Germania, perspectiva tarifelor pentru automobilele europene vine într-un moment în care cei mai mari producători se află deja în criză.
Volkswagen, Mercedes-Benz Group și BMW au emis avertismente privind scăderea profitului în ultimele luni, motivând cu slăbiciunea economică și cererea scăzută din China, cea mai mare piață auto din lume.
Rico Luman, economist senior în sectorul transporturilor și logisticii la banca olandeză ING, a spus că sectorul auto al Germaniei pare a fi expus amenințărilor privind tarifele ale lui Trump.
Germania este de departe cel mai mare exportator european de automobile pentru Statele Unite, cu 23 de miliarde de euro (24,2 miliarde de dolari) în exporturi anul trecut, conform datelor furnizate de agenția de statistică Eurostat și ING Research.
Posibila impunere a unor taxe asupra producătorilor auto germani, a spus Luman, ar agrava situația. „Industria auto este legată de industria siderurgică și de industria chimică, deci este întregul lanț de aprovizionare implicat aici”, a declarat Luman pentru CNBC.
Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz
În timp ce unii analiști au ales să ignore promisiunea lui Trump de a transforma firmele auto germane în companii americane, aceștia avertizează că tarifele suplimentare din partea SUA vor agrava provocările cu care se confruntă industria auto globală.
„A fost doar o retorică în timpul campaniei, dar va exista presiune asupra importurilor, fie printr-o taxă, fie printr-o altă acțiune unilaterală”, a spus Michael Robinet, director executiv al departamentului de consultanță auto la S&P Global Mobility, pentru CNBC.
„Un aspect care rămâne îngrijorător pentru mulți economiști, inclusiv pentru mine, este faptul că încă ne menținem în jurul a 4% șomaj în Statele Unite, deci încercarea de a aduce mai multă forță de muncă în SUA va fi problematică”, a adăugat el.
Separat de tarifele propuse de Trump pentru China, Canada și Mexic, președintele ales al SUA a promis să impună o taxă generalizată de 10% sau 20% pentru toate bunurile care intră în țară. Totuși, nu este clar dacă această promisiune va deveni o politică oficială a SUA.
„Evaluăm taxele propuse de Trump”, a spus un purtător de cuvânt al Volkswagen.
Compania cu sediul în Wolfsburg a spus că mai mult de 90% din vehiculele pe care le vinde în prezent pe piața din SUA sunt produse în America de Nord.
Între timp, Mercedes Benz a declarat că angajează mai mult de 11.000 de oameni în Statele Unite, producând în principal automobile de pasageri și furgonete în 12 locații cheie. „Așteptăm cu interes un dialog constructiv cu noua administrație din SUA”, a spus un purtător de cuvânt.
BMW are o rețea națională de aproximativ 30 de locații în 12 state americane, inclusiv cea mai mare facilitate de producție a companiei, la Spartanburg, Carolina de Sud.
Acțiunile Volkswagen și BMW au scăzut cu aproximativ 23% de la începutul anului, în timp ce Mercedes-Benz Group a scăzut cu aproximativ 13% în aceeași perioadă.
„Toată lumea trebuie să fie pregătită”
„Trump vrea mai multe taxe, așa că toată lumea trebuie să fie pregătită”, a declarat Julia Poliscanova, de la Transport & Environment. „Cred că este important ca Europa să-și continue propriul curs, fie că este vorba despre Pactul Verde European sau despre agenda de electrificare. Trump riscă să pună America în urmă în ceea ce privește tehnologiile verzi și vehiculele electrice, așa că este o oportunitate pentru Europa de a accelera”, a spus Poliscanova.
„Va fi o veste proastă pe termen scurt, de exemplu, pentru producătorii auto germani, dar este important să înțelegem că așa arată lumea. Și trebuie să facem ceea ce este cel mai bine pentru Europa și interesele industriale europene — și asta nu înseamnă să încetinim”, a adăugat ea.