Înarmarea Europei propulsează acțiunile companiilor de apărare din Asia la niveluri record

Acțiunile companiilor de apărare din Japonia și Coreea de Sud au atins maxime istorice, pe fondul așteptărilor că țările europene vor cumpăra mai multe echipamente militare din Asia.
Acțiunile Hanwha Aerospace, cel mai mare producător sud-coreean de artilerie, au crescut cu 131% în acest an, în timp ce Mitsubishi Heavy Industries din Japonia a înregistrat un avans de 28%. Creșterile de luni vin în contextul unei ascensiuni spectaculoase a companiilor de apărare din Asia.
Luni, titlurile celor două companii au crescut cu 6,8% și 12,2%, după ce parlamentarii germani au convenit să mărească cheltuielile pentru infrastructură și apărare săptămâna trecută și urmează să voteze marți asupra unui program de 500 miliarde de euro.
Acțiunile producătorului sud-coreean de tancuri Hyundai Rotem au crescut cu 115,3% în acest an, compania așteptând să obțină contracte de livrare în Polonia și România în următoarele săptămâni. Korea Aerospace Industries, producător de avioane de luptă, a crescut cu 72,3% până acum în 2025.
Mai larg, se estimează că firmele sud-coreene ar putea câștiga comenzi de până la 154 trilioane de woni (106 miliarde de dolari), potrivit Financial Times.
Europa s-a confruntat cu dificultăți în creșterea producției de armament după invazia Rusiei în Ucraina, a explicat Eon Hwang, vicepreședinte la Nomura, specializat în sectorul industrial. Presiunile s-au amplificat și după ce Trump a cerut statelor NATO să își crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, amenințând că nu va mai proteja aliații care nu respectă această cerință.
Dacă Europa și-a redus capacitatea de producție de apărare după prăbușirea Uniunii Sovietice, Coreea de Sud și-a menținut producția de armament pentru a contracara amenințarea din partea Coreei de Nord. Drept urmare, poate produce armament la scară largă și la costuri reduse, devenind unul dintre primii 10 exportatori de armament de la începutul războiului din Ucraina.
De asemenea, chiar dacă companiile japoneze de apărare reprezintă mai puțin de 1% din exporturile globale de armament și au avut o experiență comercială limitată, acestea ar putea beneficia de cererea tot mai mare de echipamente militare din alte țări, mai ales după ce Japonia a ridicat interdicția pe termen lung privind exporturile de arme în 2014 și a relaxat și mai mult regulile la sfârșitul lui 2023.
Acțiunile IHI Corporation, producător japonez de rachete și motoare de avioane, au crescut cu 22,3% în acest an, în timp ce Kawasaki Heavy Industries a înregistrat un avans de 32,6%, iar producătorul de artilerie Japan Steel Works a crescut cu 7,5%.
Între timp, și acțiunile companiilor europene de apărare au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, pe fondul angajamentelor pentru cheltuieli sporite în domeniul apărării. Acțiunile Rheinmetall, cel mai mare producător de armament din Germania, au crescut cu 122,6% în acest an, în timp ce titlurile BAE Systems din Marea Britanie au avansat cu 42,5%.