Mașini americane mai ieftine? Uniunea Europeană ia în calcul reducerea tarifelor

Redacția Digi Economic Data publicării:
ue sua
sursa: gettyimages.com/

Uniunea Europeană (UE) va propune reducerea tarifelor la importurile de autoturisme din SUA, ca parte a unui acord menit să evite un război comercial cu Donald Trump. Bernd Lange, președintele comisiei pentru comerț din Parlamentul European, a declarat pentru Financial Times că blocul comunitar este dispus să reducă taxa de import de 10% mai aproape de nivelul de 2,5% perceput de SUA.  

„Putem încerca să ajungem la un acord înainte ca taxele și costurile să escaladeze”, a spus Lange. Blocul european ar urma să cumpere mai mult gaz natural lichefiat și echipamente militare din SUA, „plus că analizăm și o reducere a tarifelor pentru mașini”, a adăugat oficialul.  

UE speră să evite un război comercial de amploare prin identificarea unor modalități de reducere a excedentului său comercial cu SUA, un aspect pe care Trump l-a invocat frecvent pentru a justifica impunerea unor măsuri punitive. În timpul primului său mandat, Bruxelles a redus tarifele pentru homari și a acceptat să importe mai mult gaz și soia din SUA, limitând astfel disputa comercială la oțel și aluminiu.  

Industria auto europeană susține această mișcare, au declarat oficialii de la Bruxelles, întrucât constructorii se tem că Trump își va pune în aplicare amenințarea de a impune tarife suplimentare.

Decizia de reducere a tarifelor s-ar aplica Chinei și altor state, conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.  

„Avem tarife stabilite la 10% pentru automobile la OMC, dar, ca un semn al relațiilor echitabile, am putea lua în considerare o reducere”, a declarat Lange.  

Oficialii europeni sunt încrezători că importurile din China nu vor crește semnificativ, având în vedere că UE a impus deja tarife de până la 35% pentru vehiculele electrice chinezești.

Directorul executiv al BMW, Oliver Zipse, a cerut scăderea tarifelor, iar șeful Mercedes, Ola Källenius, a declarat că își dorește un „acord amplu” cu Trump.  

În 2022, UE a exportat 738.436 de vehicule către SUA, în valoare de 37,4 miliarde de euro. În schimb, importurile din SUA s-au ridicat la doar 271.476 de unități, valorând 8,7 miliarde de euro.  

Lange a avertizat că, dacă negocierile eșuează, UE va riposta cu un nou instrument care îi permite să vizeze companiile americane din sectorul tehnologic și financiar. Acest mecanism de „anti-coerciție” a fost creat după primul mandat al lui Trump, pentru a răspunde țărilor care folosesc presiuni economice pentru a influența politicile europene.  

„Uneori este important să ai o armă pe masă”, a spus Lange.  

Lange a declarat că Trump ar putea încerca să forțeze UE să relaxeze reglementările și să elimine taxele pentru companiile online precum Meta, X și Google.  

„Aici intervine acest instrument, pentru a ne permite să contracarăm și aceste mari companii tehnologice”, a explicat el.  

Bruxelles ar putea, de exemplu, să suspende drepturile de proprietate intelectuală, permițând utilizarea gratuită a anumitor programe software, sau să aplice taxe serviciilor de streaming și altor platforme digitale.  

Acest mecanism ar necesita aproximativ șase luni pentru a fi activat, deoarece UE ar trebui să calculeze daunele cauzate industriilor sale și să obțină sprijinul majorității statelor membre.