After-school ilegal la subsolul unui restaurant, găsit de inspectorii ANPC. Piedone: „Rog organele abilitate să ia măsurile legale”

Redacția Digi Economic Data publicării:
gradinita ilegala
Sursa: ANPC

În baza unei sesizări primite privind restaurantul Herr Kiki Schnitzelarie din București, operat de firma Latino Tapas, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat un control, constatând ulterior „abateri grave de la normele legale impuse pentru protecția consumatorilor”. Au fost aplicate amenzi în cuantum de 43.000 de lei și  s-a propus închiderea temporară a unității pe o durată de până la 6 luni.

Potrivit unui comunicat de presă, s-a constat faptul că la subsolul imobilului funcționa un after-school „ilegal, clandestin, neexistând niciun contract de închiriere de prestări servicii, de colaborare pentru educatoarea, profesoara sau școala la care învățau acești copii”. 

„Acest spațiu nu se putea închiria în acest restaurant, neputând funcționa un after-school de acest fel. Exemple: toalete speciale pentru copii, toaletele existente fiind destinate consumatorilor din restaurant, mobilier adecvat pentru confortul copiilor. Totodată s-a constatat o capacitate a restaurantului mai mare de 50 de metri fără spații clandestine.

Mai mult decât atât, acești copii serveau masa din blocul alimentar al restaurantului, neexistând nicio forma de plată cu profesoara, educatoarea care a încasat bani de la părinți, aceștia plătind ulterior restaurantului. Suspiciunea noastră este că pentru banii plătiți pentru copii de către profesoară nu existau bonuri fiscale și nici pentru închirierea spațiului respectiv.

Ieșind din sfera de competență a ANPC, rog organele abilitate să ia măsurile legale care se impun în ceea ce privește banii care erau încasați de la părinți pentru masa, pentru spațiu, pentru profesoară, etc”, a transmis președintele ANPC Cristian-Victor Popescu Piedone.

De asemenea, comisarii din cadrul Comisariatului Protecției Consumatorilor Sector 2 au închis restaurantul până la soluționarea situației.

„Această unitate nu numai ca avea condiții improprii blocul alimentar, dar periclita cu bună știință porțiile care se pregăteau zilnic pentru copii. Această unitate nu avea vesela adecvată acestui after-school clandestin”, mai arată ANPC.

Sursa: ANPC

Sursa: ANPC | Poza 1 din 4Sursa: ANPC | Poza 2 din 4Sursa: ANPC | Poza 3 din 4Sursa: ANPC | Poza 4 din 4,

Ce a constat ANPC

- produse nesigure (fără elemente de identificare privind data durabilității minimale);

- pe suprafața de preparare, cât și pe suprafața de depozitare a produselor alimentare, au fost identificate echipamente/ustensile și vitrine/lăzi de depozitare neigienizate, cu depuneri masive de grăsimi și acumulări de praf și mizerie, pavimente și pereți murdari și neigienizați;

- utilizare ustensile neprofesionale, colectare reziduuri solide în recipienți neacoperiți, utilizare bureți sârmă la igienizarea veselei;

- lipsă autorizație de funcționare;

- lipsă verificare metrologică cântar.

Au fost aplicate amenzi în cuantum de 43.000 de lei și  s-a propus închiderea temporară a unității pe o durată de până la 6 luni.

Până la publicarea acestui material, reprezentanții firmei nu au răspuns solicitării DigiEconomic pentru un punct de vedere.