Delapidare de peste 7 milioane de lei la o societate specializată în pesticide şi îngrăşăminte. DIICOT a intrat pe firul banilor

O societate comercială specializată în afaceri cu pesticide şi îngrăşăminte a fost prejudiciată cu peste 7 milioane de lei după ce ar fi fost sabotată din interior.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna august 2022, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat, până în luna martie 2023, în mod coordonat, în scopul delapidării unor cantităţi semnificative de îngrăşăminte şi pesticide din patrimoniul unei societăţi comerciale.
„La data de 15 mai, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), efectuează 32 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Argeş, Galaţi, Bacău şi Cluj, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi tăinuire", informează Poliţia Română.
Unul dintre membrii grupului, în calitate de angajat al societăţii respective, ar fi întocmit comenzi fictive utilizând identitatea unor clienţi care nu aveau cunoştinţă despre aceste operaţiuni.
Ulterior, comenzile astfel întocmite ar fi fost confirmate de compartimentul financiar-contabil al persoanei vătămate.
Cum funcționa schema infracțională
Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că, după preluarea cantităţilor de îngrăşăminte şi pesticide, şoferii mijloacelor de transport ar fi fost direcţionaţi de ceilalţi membri ai grupului către alte societăţi cu profil agricol, unde bunurile ar fi fost descărcate şi comercializate la preţuri cu aproximativ 50% sub valoarea de piaţă.
Pentru crearea unei aparenţe de legalitate a tranzacţiilor, administratorii societăţilor comerciale beneficiare ar fi procedat, în baza unor înţelegeri prealabile cu membrii grupului infracţional, la înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi, în care ar fi atestat date nereale cu privire la provenienţa bunurilor achiziţionate.