Elveția, noul refugiu pentru americanii bogați. Ce îi determină să-și mute averile

Redacția Digi Economic Data publicării:
Franci elvețieni
sursa: profimediaimages.ro/

Americanii înstăriți, atât din SUA cât și din alte țări, își fac planuri pentru a-și transfera activele în Elveția, pe fondul incertitudinilor generate de administrația Trump. 

Bancherii, administratorii de averi și grupurile de management de active au raportat o creștere semnificativă a interesului din partea clienților pentru deschiderea de conturi bancare și de investiții în Elveția — în special conturi conforme cu reglementările fiscale din SUA.

Josh Matthews, cofondatorul Maseco din Marea Britanie — companie de administrare a averilor pentru americani — a declarat că ultima dată când a observat un astfel de interes a fost în timpul crizei financiare, când exista teama de un potențial faliment al băncilor americane. Acum, spune el, fenomenul se întâmplă pe fondul „incertitudinii legate de președinția Trump”. 

„Unii americani foarte bogați sunt îngrijorați că președintele Trump ar putea face ceva neașteptat care să-i împiedice să aibă acces la propriile fonduri aflate în sistemul bancar sau de brokeraj din SUA.”

Un manager de averi specializat în clienți transfrontalieri a precizat că, în prezent, ajută o familie bogată din SUA să transfere între 5 și 10 milioane de dolari în Elveția.

Aceste pregătiri subliniază importanța Elveției ca destinație pentru administrarea internațională a averilor, potrivit Financial Times.

Pierre Gabris, fondatorul companiei Alpen Partners din Zürich — care deține o entitate înregistrată la Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA (SEC), numită Alpen International — a declarat că a primit multe solicitări din partea americanilor care analizează opțiuni privind rezidența și plasarea activelor. De multe ori, acești clienți au deja un fundal internațional, având rădăcini israeliene sau indiene.

„Cu siguranță, acesta a fost un tipar în ultimele luni”, a spus Gabris. „De la alegeri, au apărut câțiva clienți anti-Trump, iar mulți sunt motivați de teamă.”

Totuși, deschiderea unui cont bancar în Elveția nu este un proces simplu pentru cetățenii americani, din cauza reglementărilor stricte, precum Legea privind Conformitatea Fiscală a Conturilor Străine (FATCA) care obligă instituțiile financiare din afara SUA să raporteze autorităților fiscale americane toate conturile deținute de cetățenii americani.

Un alt manager al unei mici firme americane de administrare a averilor a precizat că nu a observat o creștere semnificativă a cererii pentru conturi elvețiene. În schimb, ceea ce s-a schimbat în ultimii ani este deschiderea instituțiilor financiare elvețiene față de clienții americani, după ce au trecut printr-o perioadă dificilă, marcată de scandaluri și amenzi de miliarde de dolari.

Din 2008, autoritățile americane au sancționat zeci de bănci elvețiene pentru că ar fi facilitat evitarea taxelor prin intermediul sistemului bancar elvețian, cunoscut pentru confidențialitatea sa strictă.

Începând cu 2013, băncile elvețiene au început să se conformeze normelor americane, crescând transparența, aplicând reglementările FATCA și raportând activ clienții americani pentru a evita sancțiuni legale. Totuși, acest proces complex a descurajat, inițial, multe instituții bancare din Elveția să mai accepte clienți din SUA.