Guvernul interzice angajările la stat după pensionare. Casa de Pensii: „Pe toată lumea a luat prin surprindere acest act normativ”

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență care stabilește că personalul contractual plătit din fonduri publice nu mai poate rămâne angajat la stat după îndeplinirea condițiilor de pensionare și emiterea deciziei.
Este vorba de personalul contractual din toate instituțiile publice, iar persoanele pensionate nu mai pot lucra la stat, chiar dacă vor să renunțe la pensie pentru a continua activitatea.
Primii care au atras atenția că impactul ar fi unul foarte negativ sunt managerii de spitale, care riscă acum să rămână fără medici. Vezi și Ordonanță de urgență: angajații pensionari din spitale pleacă acasă. SANITAS: criza din sistemul medical se adâncește
Ordonanța de Urgență nr. 9/2025 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Printre modificările adoptate, se numără și cea din cuprinsul Legii nr. 153/2017, referitoare la salarizarea angajaților statului.
„Art. IV. — La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:
(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei”, se arată în OUG.
Practic, prin această completare, după împlinirea vârstei de pensionare, cei care doresc să lucreze în sistemul de stat nu vor mai avea posibilitatea, nici măcar în situația în care renunță la pensie.
Reacția Casei de Pensii
Contactat de DigiEconomic, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, și-a exprimat surprinderea față de adoptarea acestui act normativ.
„Nu este inițiator Ministerul Muncii, cu atât mai puțin Casa Națională de Pensii, instituție aflată în subordinea ministerului.
Pe toată lumea a luat prin surprindere acest act normativ. În general, un act normativ vine la avizare, deci noi trebuia să știm despre aceste lucruri. În momentul de față, noi n-am avut cunoștință despre el și actualmente încercăm să-l diseminăm, să-l disecăm pe stânga și pe dreapta, să vedem cum îl aplicăm”, a declarat Daniel Baciu.
Ce spun avocații
„Noua modificare legislativă operată prin introducerea unui alineat 10 la articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice reprezintă, în esență, o reglementare clară a încetării de drept a raportului de muncă pentru personalul contractual plătit din fonduri publice care îndeplinește condițiile de pensionare și are o decizie de pensionare emisă.
Această prevedere consfințește o nouă orientare a politicilor de cumul pensie-salariu în sectorul public și le armonizează cu Decizia nr. 91 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, pronunțată în ședința din 25 noiembrie 2025, în dosarul nr. 2072/1/2024, privind exercitarea dreptului între menținerea raportului de funcție publică și cel de încetare a acestuia, prin care s-a stabilit că: „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei.”
Drept consecință a acestei noi reglementări, este eliminată posibilitatea de cumul a pensiei cu veniturile salariale, modificare ce urmărește conformarea cu dispozițiile Codului Muncii, făcându-se trimitere expresă la articolul 56 alin. (1) lit. c), confirmând faptul că încetarea contractului de muncă este automată la momentul pensionării.
Prin urmare, aidoma oricărui salariat, și personalul contractual plătit din fonduri publice va trebui, la rândul său, să opteze între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, însă numai până la împlinirea vârstei de 70 de ani sau, după caz, la expirarea perioadei pentru care s-a obținut aprobarea continuării activității”, a explicat Răzvan Vlădulescu de la Vladulescu Attorneys and Consultants, pentru DigiEconomic.
Până la publicarea acestui material, guvernanții nu au răspuns solicitării DigiEconomic pentru un punct de vedere.