Inspectorii ANPC au controlat cozonacii expuși în marile lanțuri comerciale. Ce nereguli au depistat

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
cozonaci
sursa: gettyimages.com/

Inspectorii pentru protecţia consumatorilor au analizat cozonacii puşi în vânzare în marile lanţuri de retail din România şi atrag atenţia asupra aditivării excesive, compoziţiei înşelătoare cu ingrediente ambigue şi problemelor la declaraţia nutriţională.

Potrivit Agerpres, au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unităţi proprii sau furnizori din sectorul privat pentru reţele precum Carrefour, Auchan, Mega Image şi Penny.

„Cel mai relevant indicator privind siguranţa produselor îl reprezintă analiza informaţiilor puse la dispoziţia consumatorilor prin etichetele/ambalajele produselor. În perioada Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pune la dispoziţie următoarea evaluare comparativă a informaţiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanţuri de retail din România”, precizează reprezentanții ANPC.

Principalele constatări indică o aditivare excesivă, compoziţie înşelătoare cu ingrediente ambigue, probleme la etichetarea anumitor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe (alergeni), dar şi la declaraţia nutriţională.

Astfel, s-au identificat produse care conţin până la 21 de aditivi diferiţi, inclusiv în aluat, umplutură şi glazură. Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală, cât şi calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept "tradiţionale" sau "de casă".

Cum trebuie să procedeze consumatorii în cazul achiziței de cozonaci

ANPC atenţionează că, în cazul în care în denumirea produsului se regăseşte oricare dintre ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/ mac, este imperios ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea/cantitatea lor în produsul finit. Deopotrivă, indicarea cantităţii/ponderii în lista de ingrediente se menţionează şi în cazul în care ingredientele nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidenţiate prin desene sau grafică.

În ceea ce priveşte etichetarea anumitor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe (alergeni), în orice circumstanţă consumatorului trebuie să i se furnizeze informaţii într-un mod complet şi precis pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză. Menţionarea alergenilor în lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puşi în evidenţă printr-un set de caracteristici grafice care îi diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.

De asemenea, în mai multe cazuri, deşi declaraţia nutriţională este prezentă pe ambalajul cozonacilor, nu respectă ordinea obligatorie a nutrienţilor conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, în special în ceea ce priveşte poziţionarea fibrelor.

În acest context, ANPC recomandă consumatorilor să citească cu atenţie eticheta de produs, care ar trebui să ofere toate informaţiile necesare pentru a lua decizia achiziţionării. De asemenea, achiziţionarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute.