MIPE sprijină investițiile în sănătate cu bani europeni. Institutul Oncologic din Cluj-Napoca primește fonduri consistente

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
institutul oncologic cluj spital
sursa: Facebook / Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş, a semnat un contract de finanţare în valoare de aproximativ 21 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca.

Proiectul este finanţat în cadrul Programului Sănătate - apelul "Investiţii în infrastructura publică a institutelor oncologice" şi va transforma semnificativ infrastructura medicală a unuia dintre cele mai importante centre oncologice din ţară. Timp de 38 de luni, Institutul va fi implicat într-un amplu proces de extindere, reabilitare şi dotare cu echipamente moderne, care vizează blocul operator, secţia de anestezie şi terapie intensivă, corpul administrativ, inclusiv laboratorul de anatomie patologică, şi corpul destinat activităţilor de ambulatoriu.

„Această investiţie reafirmă angajamentul nostru ferm de a susţine dezvoltarea infrastructurii sanitare din bani europeni. Modernizarea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca înseamnă nu doar infrastructură nouă, ci speranţă şi demnitate pentru mii de pacienţi care luptă cu o boală grea.

Acest proiect în valoare de 21 milioane de euro va contribui direct la creşterea calităţii actului medical în regiunea Nord-Vest şi la nivel naţional. Prin această investiţie, Institutul face un pas important în consolidarea poziţiei sale ca centru de excelenţă în sănătate publică, oferind acces echitabil şi servicii medicale avansate pentru pacienţii din întreaga ţară", a declarat Marcel Boloş.

Proiectul va permite:

  • deservirea a peste 26.000 de persoane anual,
  • creşterea capacităţii laboratorului de anatomie patologică la 70.000 de blocuri de parafină procesate pe an, fiind o etapă esenţială în diagnosticul oncologic
  • îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru peşte 6.400 de pacienţi. 

Totodată, echipamentele şi dotările achiziţionate, în valoare de peste 45 de milioane de lei, vor susţine munca echipelor medicale şi cercetarea de înalt nivel din cadrul institutului.