Procesul de înscriere a persoanelor juridice în Programul Rabla Auto debutează la finalul lunii mai. Ce documente sunt necesare

Alexandru Gologan Data publicării:
rabla
sursa: gettyimages.com/

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a făcut anunțul mult așteptat: persoanele juridice de drept privat se pot înscrie în Programul Rabla Auto la sfârșitul lunii mai.

Perioada de înscriere este în intervalul 29 mai - 27 noiembrie, alocarea financiară pentru acest segment fiind de 670 de milioane de lei.

„Persoanele juridice de drept privat vor beneficia de alocarea a 60 de milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor cu sisteme de propulsie termică şi a unui total de 610 milioane de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor 100% electrice şi plug-in hibrid.

În perioada următoare, vom anunţa şi perioadele de start pentru sesiunile de finanţare dedicate persoanelor fizice, instituţiilor publice şi UAT-urilor, pentru ca tot mai mulţi români să poată beneficia de aceste oportunităţi", a transmis preşedintele AFM, Florin Bănică.

În ediţia de anul acesta a programului „Rabla Auto", cuantumurile ecotichetelor sunt următoarele:

  • 37.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
  • 15.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
  • 12.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
  • 10.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete.

În categoria autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică intră achiziţionarea:

  • motoarelor cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC 
  • motocicletelor şi autovehiculelor cu sistem de propulsie hibrid.

Pentru cealaltă categorie disponibilă în program se vor achiziționa autovehicule noi plug-in hibrid sau motociclete electrice şi autovehicule pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Procedura de înscriere

Potrivit instituţiei, documentele care trebuie încărcate în aplicaţie de solicitant, persoană juridică de drept privat, în vederea aprobării, sunt:

  • cerere de finanţare - completată digital, semnată olograf sau cu semnătură electronică calificată de reprezentantul legal/împuternicit;
  • cazier fiscal - emis de ANAF, pe numele solicitantului (persoană juridică);
  • certificat de atestare fiscală - buget de stat - emis de ANAF;
  • certificat de atestare fiscală - buget local - emis de autoritatea locală unde solicitantul are sediul;
  • certificat de atestare fiscală - Fondul pentru mediu - emis de AFM.

În cazul certificatelor de atestare fiscală emise în format electronic vor fi încărcate în aplicaţie fişierele recepţionate, cu semnătura digitală a instituţiei emitente, cum au fost emise şi transmise solicitantului. Toate certificatele care urmează a fi încărcate în aplicaţia informatică trebuie să fie în termen de valabilitate la momentul înscrierii în program.

O persoană juridică are posibilitatea de a solicita mai multe ecotichete printr-o singură cerere de finanţare.

Reprezentanții AFM vor analiza documentele depuse de către persoanele juridice de drept privat pentru a verifica dacă sunt conforme şi dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate. După analiza acestora, solicitantul va fi notificat ca fiind „propus spre aprobare" sau „propus spre respingere" în aplicaţie.