Scandal privind Rabla pentru Tractoare: Înscrierile au fost anulate, fermierii se revoltă

La doar câteva ore după ce fermierii s-au grăbit să-și depună cererile de finanțare în cadrul programului Rabla pentru Tractoare, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat anularea întregii sesiuni de înscriere, invocând probleme tehnice. Decizia a stârnit revoltă în rândul beneficiarilor, care acuză lipsa de transparență și încălcarea regulamentului.
Autoritățile susțin că sistemul a fost suprasolicitat și că procesul de înscriere nu s-a desfășurat în condiții echitabile, dar fermierii contestă măsura, organizează petiții și solicită explicații clare privind modul în care a fost gestionat unul dintre cele mai așteptate programe de sprijin din agricultură.
Ce spun fermierii afectați
Fermierii au depus o petiție în care avertizează că decizia AFM de a anula înscrierile nu este legală și cer revenirea asupra hotărârii. În mediul online producătorii agricoli se organizează să depună o plângere comună la Avocatul Poporului.
Potrivit fermierilor, în 25 de minute și 52 de secunde, sistemul AFM a înregistrat 2.394 de dosare valide, respectiv de persoane care au reușit să finalizeze procesul de înscriere.
Aceștia spun că ghidul de finanțare nu prevede posibilitatea anulării retroactive a unei sesiuni, ci doar prelungirea termenelor în caz de indisponibilitate temporară.
În acest sens, au creat un grup de Facebook, „Rabla Anulată 2025”, o petiție publică și au transmis deja contestații și solicitări individuale.
De ce s-au anulat înscrierile
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anulat sesiunea de înscriere din cauza unor probleme tehnice apărute în procesul de depunere a cererilor de finanţare.
De vină pentru situație ar fi suprasolicitarea aplicaţiei informatice, susțin reprezentanții instituției
„Având în vedere problemele tehnice apărute în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanţare pentru Programul Rabla pentru Tractoare, care a debutat astăzi la ora 10:00, generate de suprasolicitarea aplicaţiei informatice, am decis anularea acestei sesiuni.
Deşi aplicaţia a permis înregistrarea cererilor într-un interval extrem de scurt, pe parcursul procesului de înscriere au fost înregistrate sincope şi blocaje care au afectat funcţionarea optimă. În acest context, pentru a asigura corectitudinea şi echitatea accesului la finanţare, AFM va relua sesiunea de depunere la o dată ce va fi comunicată ulterior", a transmis preşedintele AFM, Florin Bănică.
Măsura de anulare a programului a fost determinată de un trafic extrem de ridicat înregistrat pe platforma informatică, iar în prezent se desfăşoară o analiză tehnică detaliată pentru identificarea cauzelor care au dus la blocarea sistemului, nefiind exclusă posibilitatea existenţei unui atac cibernetic. Înscrierile vor fi reluate după efectuarea verificărilor şi rezolvarea deficienţelor aplicaţiei informatice.
Ce prevede programul
Scopul programului constă în sprijinirea producătorilor agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare, în vederea achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente noi, mai puţin poluante. Nu sunt eligibile pentru finanţare ATV-urile, UTV-urile şi dronele agricole.
Ajutorul reprezintă 65% din valoarea de achiziţie a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, iar în cazul tinerilor fermieri, intensitatea ajutorului este de 80% din valoarea de achiziţie a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente.
Totodată, ajutorul de stat este acordat solicitantului care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat şi achitării contribuţiei proprii.
Valoarea de achiziţie a tractorului/maşinii agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, nu trebuie să depăşească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.
Menționăm că, până la publicarea acestui material, nici AFM, nici Ministerul Mediului nu au răspuns solicitării DigiEconomic pentru un punct de vedere.