ANRE modifică regulamentul de furnizare a energiei electrice în regim de ultimă instanță. Ce schimbări a pregătit

G.C. Data publicării:
anre
Inquam Photos / George Călin

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în ședința de marți, modificarea și completarea Ordinului nr. 91/2022 privind aprobarea Regulamentului de ultimă instanță a energiei electrice. Sunt aduse actualizări asupra mecanismului pentru Furnizorii de Ultimă Instanță a energiei electrice.

Schimbările vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2025. Până la 1 iulie 2025, prețurile plătite de consumatorii de energie electrică rămân neschimbate, fiind cele aferente schemei de plafonare-compensare.

„Toate aceste modificări sunt parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a cadrului de reglementare și de consolidare a unei piețe de energie funcționale, în care consumatorul este protejat, bine informat și sprijinit să ia decizii în cunoștință de cauză”, a declarat președintele ANRE, George Niculescu.

Ce noutăți aduce noul Regulament

Se va transforma mecanismul temporar aplicat în perioada crizei energetice, iar toți furnizorii desemnați de ANRE vor prelua, prin rotație lunară, consumatorii care rămân fără furnizor. „Această abordare asigură o distribuție echitabilă a responsabilităților și protejează continuitatea alimentării cu energie electrică”, transmite instituția.

Totodată, Ordinul introduce o formulă pentru calculul prețului final facturat clienților preluați în regim de ultimă instanță, cu evidențierea componentelor: costul energiei achiziționate, tarifele reglementate, componenta de furnizare și o cota rezonabilă de profit – în limite comparabile cu cele din piața concurențială. Aceste informații devin publice, fiind afișate de către fiecare furnizor într-o secțiune dedicată de pe site-ul propriu.

„Regimul de FUI (furnizori de ultimă instanță n.r.) a fost adaptat ca să corespundă nevoilor clienților casnici și non-casnici mici. Astfel, scade de la 6 luni la 3 luni, durata pentru care FUI are obligația de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de ultimă instanță clienților noncasnici cu o putere aprobată de peste 1 MVA/loc de consum. Obiectivul este încurajarea consumatorilor de a-și găsi un furnizor, pentru că printr-un furnizor concurențial ar beneficia de un preț mai mic decât cel din FUI”, mai arată ANRE.

În plus, au fost introduse prevederi care încurajează clienții să aleagă oferte din piața concurențială: furnizorii pot transmite, în toată perioada în care au în portofoliu clienți în regim de ultimă instanță, oferte concurențiale pe parcursul derulării contractului și au obligația de a informa clienții despre existența platformei online de comparație a ofertelor gestionate de ANRE – Comparatorul de oferte-tip de furnizare a energiei electrice.

Ordinul mai prevede că furnizorii de ultimă instanță nu vor mai prelua locuri de consum aparținând unor entități radiate din registrele oficiale, întrucât acestea nu pot fi facturate prin sistemul E-Factura.

În același timp, contractul-cadru de furnizare în regim de ultimă instanță a fost actualizat „pentru a reflecta noile drepturi ale clienților, inclusiv dreptul de a contesta facturile și condițiile stricte în care poate fi întreruptă alimentarea cu energie”. 

Astfel:

– au fost modificate articolele privind prețul și modalitatea de facturare, astfel încât clientul să cunoască formula și principiile de stabilire a prețului;

– a fost detaliat dreptul clientului de a contesta o factură emisă de către FUI, precum și faptul că FUI are dreptul să dispună întreruperea alimentării cu energie electrică doar după comunicarea către client a rezultatului verificării plângerii şi doar dacă în urma verificării a rezultat că factura emisă este corectă şi dacă factura nu a fost achitată;

– a fost detaliat modul în care furnizorii returnează clienților eventualele sume plătite în plus.