China nu ține cont de tranziția energetică. Rețeaua de termocentrale fost extinsă la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu

În timp ce majoritatea țărilor au pornit revoluția ecologică, una dintre cele mai importante economii din Asia a luat decizia să-și extindă infrastructura termoenergetică bazată pe cărbune.
Industria energetică din China a început anul trecut să construiască termocentrale pe cărbune cu o capacitate cumulată de aproape 100 de GW, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, relatează Associated Press. Aceste evoluţii ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea celui mai industrializat stat din Asia de a-şi îndeplini obiectivele climatice şi riscă să submineze progresul înregistrat în sectorul energiei regenerabile, unde a devansat cu mult SUA şi Europa.
„În loc să înlocuiască cărbunele, energia curată este aşezată deasupra unei dependenţe înrădăcinate de combustibili fosili. Un număr semnificativ de noi termocentrale pe cărbune vor fi conectate la reţea în următorii doi-trei ani, ceea ce va consolida şi mai mult rolul cărbunelui în sistemul energetic chinez", avertizează specialiștii.
Potrivit datelor, anul trecut în China au început să fie construite termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 94,5 GW, mai mult decât în orice an de după 2015. De asemenea, au fost reluate lucrările la proiecte de termocentrale pe cărbune cu o capacitate de 3,3 GW, proiecte care anterior fuseseră suspendate.
China demarează proiectele termoenergetice în pofida îndemnurilor internaționale
Noile termocentrale se vor adăuga celor a căror construcţie a fost aprobată deja de Guvernul de la Beijng în anii anteriori.
„Îndemnăm China să se abţină de la a începe să construiască şi mai multe termocentrale pe cărbune, după cele aprobate deja, pentru a evita apariţia unor capacităţi excedentare, a reduce emisiile şi a se alinia cu angajamentele sale climatice", susține comunitatea internațională.
China este una dintre multele ţări care au ratat termenul limită, stabilit de ONU pentru săptămâna aceasta, referitor la planul naţional privind reducerea emisiilor de carbon până în 2035. Autoritățile chineze au transmis că vor trimite raportul în cursul anului curent.