Companiile europene se gândesc din nou la importul de gaz rusesc. „Înainte era mai bine…”

La mai bine de trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, securitatea energetică a Europei rămâne fragilă. Cu un război comercial declanșat de noul președinte al Statelor Unite, Uniunea Europeană trebuie să-și regândească strategia energetică, iar liderii de business se gândesc chiar la... importurile de gaz rusesc.
Deși gazul natural lichefiat (GNL) din SUA a ajutat la acoperirea deficitului de aprovizionare provocat de Rusia în timpul crizei energetice din 2022–2023, odată cu deteriorarea relațiilor dintre SUA și Europa sub administrația Trump, care folosește energia ca monedă de schimb în negocierile comerciale, dependența de americani este percepută acum drept o nouă vulnerabilitate.
În acest context, directorii unor companii importante din UE au început să propună reluarea importurilor de gaz rusesc, inclusiv de la gigantul Gazprom, opțiune ar presupune o schimbare majoră de politică, în condițiile în care UE s-a angajat să elimine complet importurile de energie din Rusia până în 2027.
Care sunt opțiunile
Negocierile cu Qatar, unul dintre cei mai mari furnizori de GNL la nivel global, sunt blocate și, deși producția de energie regenerabilă a fost accelerată, ritmul nu este suficient pentru a oferi securitate energetică deplină.
„Dacă s-ar instaura o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la un flux anual de 60–70 miliarde de metri cubi de gaz, inclusiv GNL”, a declarat Didier Holleaux, vicepreședinte executiv la compania franceză Engie, într-un interviu pentru Reuters.
Statul francez deține o participație în Engie, care era anterior unul dintre cei mai mari cumpărători de gaz rusesc. Holleaux a estimat că Rusia ar putea acoperi 20–25% din necesarul de gaz al UE, față de 40% înainte de război.
Directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a avertizat că Europa nu ar trebui să devină prea dependentă de gazul din SUA. „Avem nevoie de diversificare, mai multe surse. Nu ne putem baza doar pe una sau două”, a spus el pentru Reuters.
TotalEnergies exportă o cantitate mare de GNL din SUA și comercializează, de asemenea, gaz rusesc lichefiat prin compania privată Novatek. „Europa nu va mai importa 150 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia, ca înainte de război... dar aș paria pe 70 de miliarde”, a adăugat Pouyanne.
Factorul… Trump
Gazul din SUA a reprezentat 16,7% din importurile UE în 2023, în urma Norvegiei (33,6%) și Rusiei (18,8%). Ponderea Rusiei este așteptată să scadă sub 10% în acest an, după ce Ucraina a oprit tranzitul prin conducte, iar restul provine, în principal, din GNL livrat de Novatek.
UE se pregătește să importe mai mult GNL din SUA, întrucât Trump urmărește reducerea surplusului comercial european față de SUA. „Cu siguranță, vom avea nevoie de mai mult GNL”, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, săptămâna trecută.
Dar… „este tot mai dificil să consideri GNL-ul american ca un produs neutru”, a declarat Tatiana Mitrova, cercetător la Centrul pentru Politici Energetice Globale al Universității Columbia. „La un moment dat, ar putea deveni un instrument geopolitic.”
Mai mult, dacă războiul comercial escaladează, există riscul ca SUA să restricționeze exporturile de GNL, a avertizat Arne Lohmann Rasmussen, analist-șef la Global Risk Management.
Un diplomat european de rang înalt, sub protecția anonimatului, a confirmat că „nimeni nu poate exclude posibilitatea ca această influență să fie folosită”.
În cazul în care prețurile gazului din SUA cresc, pe fondul cererii din partea industriei și pentru centre de date și inteligență artificială, Washingtonul ar putea reduce exporturile către toate piețele, a declarat Warren Patterson, șeful diviziei de strategii privind mărfurile la ING.
Nici SUA, dar nici Rusia nu reprezintă opțiuni valide. În 2022, UE și-a stabilit obiectivul de a renunța complet la importurile de gaz rusesc până în 2027, însă, până acum, Comisia Europeană a amânat de două ori publicarea unui plan concret pentru atingerea acestui obiectiv.