Europa nu renunță la gazele rusești. Importurile au crescut cu 18% anul trecut

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
rusia ue alimentare petrol gaze
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană a importat o cantitate mai mare de gaze ruseşti în 2024, în pofida sancțiunilor aplicate Moscovei pentru războiul său de agresiune în Ucraina.

Importurile UE de gaze ruseşti, atât prin conducte cât şi gaze naturale lichefiate (GNL), au crescut cu 18% anul trecut, comparativ cu 2023, arată eureporter.

Uniunea Europeană a stabilit, fără să impună statelor membre, obiectivul ca până în anul 2027, să elimine complet importurile de gaze naturale ruseşti pentru a diminua dependența energetică față de Rusia.

Însă unele state membre nu au reuşit să-şi diversifice importurile din alte surse. Exceptând Ungaria și Slovacia, Italia, Cehia şi Franţa și-au majorat considerabil importurile de GNL rusesc. 

„Este scandalos că UE încă importă gaze din Rusia. În loc să investească în alternative reale, cum ar fi regenerabilele şi măsuri de eficienţă energetică, statele membre irosesc bani pe infrastructura costisitoare de tip GNL, care în final nici măcar nu e folosită", susțin analiștii.

O altă explicație pe lângă incapacitatea de a găsi noi furnizori ar fi faptul că la nivelul UE, preţul gazelor a crescut cu aproape 60%. În acest context, nu este de mirare faptul că unele state occidentale au apelat la importurile ieftine din Rusia.

Importurile GNL din Rusia către UE vor continuă

UE nu-şi poate asigura deplin securitatea energetică fără a achiziţiona gaze ruseşti. Tensiunile comerciale generate de SUA, unul din principalii furnizori ai Europei, a sporit instabilitatea în piață și neîncrederea cumpărătorilor.

Celălalt partener, Norvegia, s-a confruntat în ultimele luni cu probleme tehnice la infrastructura de transport GNL. 

Deși dependența energetică de Rusia a scăzut considerabil față de perioada ante război, ea nu poate fi eliminată complet.