Furnizorii de energie negociază reumplerea depozitelor de gaze din Germania

Organismul care gestionează piaţa de gaze din Germania a anunţat că poartă discuţii cu autorităţile de la Berlin privind acordarea de subvenţii pentru reumplerea depozitelor de gaze, într-un moment în care Europa este aproape de o nouă criză energetică.
Trading Hub Europe GmbH, care este responsabilă pentru funcţionarea fără probleme a pieţei de gaze din Germania, a evocat posibilitatea unor subvenţii pentru furnizori încă de luna trecută dar până acum a păstrat tăcerea cu privire la detaliile planului, după ce speculaţiile cu privire la designul planului au declanşat ample fluctuaţii de preţ.
„Nu există încă o decizie. Suntem încă în discuţii cu Ministerul şi cu Autoritatea de reglementare şi imediat ce vom avea un răspuns final, vom stabili restul detaliilor privind acordarea subvențiilor", a declarat directorul de operaţiuni al Trading Hub Europe, Torsten Frank.
Obiectivul va fi acela de a ajuta Germania să îşi refacă la timp rezervele de gaze pentru iarna următoare, într-un moment în care contextul de piaţă descurajează acest lucru.
Prețurile s-au majorat în cea mai bună perioada de achiziție a gazelor
În mod normal, traderii depozitează gaze în lunile călduroase de vară când cererea şi preţurile sunt mici. Recent însă, gazele cu livrare la vară au devenit tot mai scumpe comparativ cu contractele de livrare în iarna următoare, ceea ce face din stocarea de gaze o activitate neprofitabilă.
Menţinerea unor stocuri de gaze semnificative a devenit o problemă crucială pentru securitatea energetică a Europei, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor prin conducte, deoarece oferă un amortizor împotriva exploziei cererii în timpul sezonului de încălzire.
Pentru a încuraja reumplerea depozitelor şi îndeplinirea ţintelor stabilite prin lege, Trading Hub Europe discută acordarea unor subvenţii furnizorilor în perioada în care diferenţa de preţ între gazele cu livrare la vară şi contractele cu livrare în iarna următoare nu este una favorabilă, relatează Bloomberg.