Ministrul Energiei: România este mai aproape ca niciodată de obiectivul de a deveni un furnizor de securitate energetică pentru UE

România își asumă tot mai mult rolul de furnizor de securitate energetică pentru statele Uniunii Europene, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja, subliniind că țara noastră dispune de resurse energetice diverse – gaze naturale, hidro, nuclear, eolian și solar.
Potrivit ministrului, interesul tot mai mare al statelor din regiune față de România ca principal producător de gaze din UE, statut care va fi consolidat prin realizarea proiectului Neptun Deep, este doar unul dintre elementele care confirmă acest nou rol pe care țara noastră începe să-l joace.
„Astăzi, România este mai aproape ca niciodată de obiectivul de a deveni un furnizor de securitate energetică pentru Uniunea Europeană.
(...) România nu și-a propus în vreun fel să abandoneze procesul de tranziție energetică, dar, repet, este important ca atât noi, cât și Uniunea Europeană, să dăm dovadă de pragmatism în tot acest proces. Tranziția energetică nu trebuie să fie opusă recâștigării competitivității Uniunii Europene. Asta înseamnă să utilizăm și să dezvoltăm resursele pe care le avem în prezent, de la capacități de producție la infrastructura de transport și stocare. Din nou, România joacă și aici un rol central”, a scris Burduja miercuri seară, pe pagina sa de Facebook.
Mai mult, oficialul arată că România și-a consolidat rolul de hub energetic regional prin finalizarea gazoductelor BRUA și Ungheni-Chișinău, modernizarea interconectărilor și avansarea lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podișor. „Această infrastructură strategică ne permite să asigurăm aprovizionarea cu gaze din surse diversificate, atât pentru consumul intern, cât și pentru statele vecine, inclusiv Republica Moldova. România are avantajul unor resurse diverse – gaz, hidro, nuclear, eolian, solar – iar strategia noastră este să valorificăm acest mix pentru securitate energetică și prețuri competitive”, a mai scris acesta.
Nu în ultimul rând, Sebastian Burduja precizează că „România nu își poate permite să închidă capacități de producție fără a pune ceva în loc”.
„Am deschis deja discuții la nivel european pentru a obține o prelungire a termenelor, iar eforturile noastre continuă pentru ca poziția României să fie susținută și acceptată.
România trebuie să fie un pilon al securității energetice europene. Securitatea energetică este, de fapt, o componentă-cheie a securității europene. Nu poți avea competitivitate fără acces la energie la prețuri normale. Nu poți avea economii puternice fără competitivitate. Nu poți investi în apărare fără economii naționale puternice, care să susțină acest efort”, a conchis el.