Șoc în sectorul energetic european: un gigant din piață își reduce la jumătate investițiile în regenerabile

Una dintre cele mai mari companii din sectorul energetic european, Equinor, își va reduce la jumătate investițiile în energia regenerabilă pe următorii doi ani, dar va crește producția de petrol și gaze.
Tranziția ecologică nu mai este văzută drept profitabilă și sustenabilă de gigantul energetic norvegian Equinor. Motivul: costurile au crescut și clienții sunt mai reticenți în privința semnării unor contracte de furnizare a energiei pe termen lung.
„Reducem investițiile în surse regenerabile și soluții cu emisii scăzute de carbon, deoarece nu vedem profitabilitatea acestora în viitor. Având în vedere mișcările din piața energiei, prețurile la gaze ar putea crește iarna viitoare, deoarece nivelurile de stocare europene au scăzut raportat la aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, dezvoltarea zăcământului Rosebank este necesară și vom aloca fonduri pentru a începe exploatarea”, a declarat directorul companiei, Anders Opedal.
Reducerea investițiilor în surse regenerabile înseamnă o scădere a bugetului cu 5 miliarde de dolari în următorii doi ani, de la aproximativ 10 miliarde de dolari în prezent. În schimb, Equinor va crește producția de petrol și gaze cu 10%, relatează BBC.
Anunțul norvegienilor este privit ca un semnal de alarmă pentru specialiști. Zăcământul dorit a fi valorificat se află în Marea Nordului și compania nu are dreptul legal de a începe operațiunile, fiind blocată de o hotărâre judecătorească. Cu toate acestea, declarația lui Opedal pare să contrazică ordinul instanței.
Proiectul Rosebank nu a luat în calcul impactul asupra mediului
Câmpul petrolier Rosebank are rezerve estimate de aproape 500 de milioane de barili de petrol. Aflat în proximitatea Scoției, proiectul dorit de Equinor urmează să fie dezvoltat împreună cu partenerii britanici.
„Acesta este un proiect important pentru noi. Oferă locuri de muncă pe plan local în Marea Britanie, așa că noi credem că acest proiect va merge mai departe. Credem că Europa de Vest și Marea Britanie ar trebui să producă petrolul și gazele pe care le utilizează în loc să fie dependente de alte țări din afara Europei. Dacă prețurile scad, se va fora mai puțin după petrol și gaze, dacă vor crește, vor fi mai multe foraje”, motivează Opedal.
Chiar dacă instanța a blocat exploatarea propriu zisă, a permis continuarea lucrărilor pregătitoare la Rosebank, astfel că forajele vor începe imediat după soluționarea ultimului obstacol legislativ: problema poluării. Zona în care se află câmpul petrolier este importantă pentru pescuit astfel că impactul asupra mediului dar și afacerilor care se bazează pe această îndeletnicire ar fi unul radical.